EXPRESIDENT EXILIAT
Crònica 18/03/2011

Aristide tornarà A Haití tot i la pressió dels EUA

Marc Catalán
1 min

L'expresident d'Haití Jean-Bertrand Aristide, exiliat a Sud-àfrica des del 2004 després d'un cop d'estat, podria tornar al país abans de diumenge, quan se celebrarà la segona volta de les eleccions al país. Segons una font del partit d'Aristide, l'expresident tenia previst sortir ahir de Ciutat del Cap en un vol cap a Port-au-Prince. La portaveu de l'antic govern d'Aristide, Maryse Narcisse, va assegurar ahir que el partit ha convocat mobilitzacions a tot el país per rebre l'expresident.

El retorn d'Aristide a Haití ha trobat l'oposició dels Estats Units, que creuen que l'arribada de l'exmandatari abans de les eleccions pot afectar l'estabilitat del país. Des de l'anunci de retorn, Washington ha intentat pressionar perquè l'expresident haitià endarrereixi la seva sortida cap a Port-au-Prince. El president nord-americà, Barack Obama, ha trucat al seu homòleg sud-africà, Jacob Zuma, per insistir que impedeixi la sortida d'Aristide. El portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Tommy Vietor, va afirmar ahir: "El nostre país, juntament amb altres membres de la comunitat internacional, ens mostrem profundament preocupats pel possible retorn d'Aristide, perquè podria ser un fet desestabilitzador".

Aristide ja va intentar tornar al seu país el gener passat, quan l'exdictador Jean Claude Duvalier, exiliat a París des del 1986, va viatjar a Haití. L'expresident va expressar la seva voluntat de tornar de l'exili per ajudar com a "ciutadà anònim" en les tasques de recuperació del país després del terratrèmol del 2010. L'actual govern de René Preval li va concedir la petició i va aprovar donar-li un passaport. En les pròximes 48 hores Aristide podria arribar a Port-au-Prince.

stats