LA FIRA D'ARMES MÉS IMPORTANT DELS EUA
Crònica 22/01/2011

Sense tenir Arizona en el punt de mira

Adam Nagourney
3 min
Loughner, Lawrence

The New York TimesEn un mar de rifles, pistoles, ganivets i municions, centenars d'entusiastes de les armes es van reunir dimecres a Las Vegas al Shot Show, la fira anual d'armes més gran dels Estats Units. Allà els patrocinadors de la convenció van condemnar les lleis d'armes i van assegurar que hi ha un altre culpable del tiroteig mortal del 8 de gener a Tucson, a l'estat d'Arizona: el sistema de salut mental.

Els patrocinadors del Shot Show, diversos exhibidors i altres persones que hi assisteixen rebutgen les insinuacions d'una connexió entre l'atac i la legislació de control d'armes. I es pregunten per què l'entorn de l'home acusat dels trets, Jared Loughner -els seus pares, amics, professors i la policia- no va avisar les autoritats de salut mental sobre el seu declivi abans de l'episodi violent que va deixar sis persones mortes i tretze de ferides.

"El que va passar no va ser provocat per l'error o l'absència d'algun tipus de llei de control d'armes", explica Lawrence Keane, vicepresident de la Fundació Nacional d'Esports de Tir, l'organitzador del Shot Show. "Va ser provocat per un error en el sistema públic de salut mental. La pregunta és per què no es va fer res amb aquest individu quan tothom al seu entorn aparentment veia que hi havia problemes importants". Keane afegeix: "El control d'armes és un experiment social fracassat, i ja és hora de provar una altra cosa".

57.000 persones es van aplegar en el 50è aniversari de la convenció. Durant tot el dia, el públic -la gran majoria homes, representants de botigues d'armes i agències de l'exèrcit i de les forces de seguretat- passejaven per la zona d'estands que exposaven, entre altres coses, rifles, munició, silenciadors, roba de camuflatge i, evidentment, pistoles.

Els assistents tenien prohibit portar armes de foc o munició. El tiroteig de Tucson va complicar els plans de la mostra. Els patrocinadors van explicar que després dels fets van decidir no parlar del control d'armes fins que no arribessin a Las Vegas. Malgrat tot no van tenir mai cap dubte que se celebraria.

Hi va haver poc debat sobre els fets de Tucson mentre els assistents observaven els productes d'aquest any, la qual cosa reflecteix l'opinió generalitzada que hi havia poques possibilitats que el tiroteig tingués conseqüències polítiques. "El Congrés és més favorable a les armes que mai", explicava Steve Sanetti, president de la fundació, al diari de la fira, el Shot Daily .

Revisar els antecedents

Keane assegura que la seva organització donarà suport a fer més eficaç el registre federal d'antecedents per als compradors d'armes. Suggereix que això va fallar en el cas de Loughner. "Estic segur que a qui li va vendre l'arma li hauria agradat saber que aquesta persona havia tingut antecedents de salut mental".

Mark Thomas, un director gerent de la fundació, explica: "El que fa por aquí és que segons les coses que hem llegit i les coses que hem vist, la gent no semblava sorpresa per tot això per la manera en què van dir que havia canviat en els últims dos anys. Si us preocupava aquesta persona, per què no hi fèieu res?".

Tot i això, intentar endurir el sistema del registre federal d'antecedents -que pretén impedir comprar armes a gent amb un historial de problemes de salut mental, entre altres persones- és un tema de debat entre els afeccionats a les armes. Estan preocupats perquè podria crear més obstacles a gent que legítimament hauria de poder tenir armes, sense que això suposés evitar que en tingués la gent que no n'hauria d'aconseguir. "S'ha d'anar amb compte amb la lletra petita", afegeix Keane.

stats