EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 13/12/2011

Arnaldo Otegi: "L'estratègia militar és inhumana"

Guillem Genovès
2 min
Arnaldo Otegi: "L'estratègia militar és inhumana"

BARCELONA.Arnaldo Otegi va fer un pas més ahir en el seu distanciament d'ETA en un qüestionari que va facilitar a la cadena Ser. Segons el líder abertzale, l'estratègia militar que ha desenvolupat l'organització armada durant cinc dècades és "inhumana", ja que vulnera "els més elementals drets humans". "És per això que em sento profundament satisfet per la decisió adoptada per la base [la fi del terrorisme] de reivindicar el valor del diàleg i la negociació per a la solució dels conflictes i, així, convertir el respecte dels drets humans en l'eix de la nostra estratègia d'alliberament i renunciar a la violència per aconseguir objectius polítics", va valorar.

Quan va conèixer l'anunci de cessament de la violència d'ETA, Arnaldo Otegi explica que va compartir des de la seva cel·la "la probable i segura alegria i alleujament de tots aquells càrrecs electes que tenien coartada la seva llibertat". "Em vaig alegrar molt per ells i les seves famílies", va valorar el líder abertzale des de la seva presó de Logroño a través d'un qüestionari per escrit de 27 preguntes. Otegi va afegir que va recordar "amb tristesa i respecte tots aquells, sense excepció, que no han pogut veure aquest moment, i la memòria ha de ser l'esperó més eficaç perquè el que ha passat no es torni a repetir mai".

Reconeixement de les víctimes

El polític basc va opinar sobre el següent pas que ha de fer l'organització en relació amb les seves víctimes. "ETA ha d'adoptar una decisió que passi pel reconeixement i la voluntat de reparació a les víctimes", va defensar Otegi, que va incloure la seva formació política en aquesta estratègia de reconeixement de les víctimes. A més, el líder abertzale va voler ser comprensiu amb les víctimes, de les quals va dir que no se'ls pot exigir que "entenguin, acceptin o fins i tot perdonin", cosa que no troba raonable "quan les ferides són tan profundes i tan recents".

stats