ESPANYA ELS REPTES DEL NOU GOVERN
Crònica 27/11/2011

Arriba la "segona descentralització"

Roger Tugas
2 min
EL PES DE LES COMUNITATS  El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, firma un conveni amb les caixes. Les autonomies són ja l'ens més musculat de l'Estat.

BARCELONA.L'organització territorial de l'Estat ha estat un dels elements de la campanya, tot i que també surt intermitentment a debat sense gaires conseqüències. En aquest cas el PSOE va posar el punt de mira sobre la utilitat de les diputacions, unes estructures que en les comunitats uniprovincials i les insulars ja s'han abolit. El candidat socialista, Alfredo P. Rubalcaba, proposava "revisar-ne profundament el contingut". "Si volen seguir fent el que fan ara [...] sobren", afirmava, tot i que el PSOE va rebutjar al febrer una iniciativa similar del BNG al Congrés.

El candidat guanyador, Mariano Rajoy, no ho veu igual i proposava en campanya una "segona descentralització" de l'Estat. Rere aquest ambigu titular hi ha reordenar les competències dels diferents nivells de l'administració, atorgant més poder als municipis i equilibrant els nivells competencials de les autonomies. Pel que fa a les diputacions, el PP tan sols pretén modernitzar-les, sense gaires més especificacions.

Pressions per reduir nivells

Tanmateix, les demandes socials de renovació creixen, a causa sobretot de la desafecció política, que identifica les administracions com una estructura per col·locar càrrecs polítics i de la qual deriven casos de corrupció. En el moment de crisi actual, a més, es visualitza com un focus de malbaratament.

Abans de realitzar profundes reformes en els quatre nivells de l'administració espanyola, el programa de Rajoy aposta per calcar la via traçada per Artur Mas i ja aplicada per presidents autonòmics populars: retallar despesa amb la reducció del nombre de treballadors públics -a través sobretot de no renovar temporals- i la supressió o privatització d'organismes públics.

Altres fronts de debat han estat el paper del Senat -al qual el PSOE i els nacionalistes catalans i bascos critiquen que no sigui una veritable cambra de representació territorial- i la composició del Tribunal Constitucional -a la qual s'acusa de partidista i amb un procés de renovació massa dependent de majories polítiques-. Rajoy, però, no té intenció d'aplicar canvis en aquestes institucions, excepte allargar el període del mandat dels membres de l'alt tribunal, cosa que prolongaria la representativitat del partit que els escull. Per tant, pocs canvis a la vista.

stats