DEBAT NUCLEAR
Crònica 28/12/2011

Ascó confia que el PP li concedeixi el magatzem nuclear

El magatzem temporal centralitzat (MTC) no s'ha allunyat definitivament d'Ascó. El govern del PSOE va pactar amb el valencià que aniria a Zarra, però no va concretar res i ara tot és en mans del PP.

Dani Revenga
2 min
Instal·lacions del complex d'Ascó, un municipi que aspira a acollir el magatzem nuclear.

TARRAGONAZarra, una població de la zona castellanoparlant de l'interior de València i a tocar de la central nuclear de Cofrents, ho tenia tot de cara per acollir una instal·lació polèmica però econòmicament rendible: el magatzem temporal centralitzat (MTC). A ulls del govern del PSOE i de l'aleshores ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, era més adequada que altres candidates, com Ascó, a la Ribera d'Ebre, i Yebra, a Guadalajara. De fet, segons fonts de l'executiu central sortint a què ha tingut accés l'ARA, al juny Sebastián va pactar en una reunió al Congrés amb el diputat Federico Trillo (PP), que exercia d'emissari del govern de Francisco Camps, que el magatzem nuclear aniria a parar al País Valencià. En el descart d'Ascó va pesar la moció del Parlament contra la instal·lació del MTC.

Aquestes fonts expliquen que Trillo i Camps van acceptar, i que el govern central volia resoldre el tema com més aviat millor. La dimissió de Camps arran del cas dels vestits, que aquests dies s'està jutjant a València, i la decisió de José Luis Rodríguez Zapatero a l'estiu d'avançar les eleccions generals al 20 de novembre van frustrar una resolució ràpida del tema. Després del 20-N, al traspàs entre el PSOE i el PP es va donar compte de l'acord però, segons aquestes fonts, no hi ha res resolt i tot és "susceptible de ser reversible". La decisió està en mans del consell de ministres que presideix Mariano Rajoy i del nou titular d'Indústria, José Manuel Soria, que conserva les competències d'energia.

Segons fonts pròximes a Sebastián, l'exministre va tenir "un moment de pànic" al setembre per l'accident a la planta de residus nuclears del complex de Marcoule, a tocar d'Avinyó (França). "Pensàvem que això, sumat al que havia passat a Fukushima, al Japó, podia fer que els candidats espanyols al MTC es fessin enrere i el tema s'encallés, encara que per sort no va ser així", expliquen aquestes fonts. Actualment, Espanya paga 60.000 euros diaris a França per dur-hi els residus de les seves centrals. En qualsevol cas, però, ara serà cosa de Rajoy posar fil a l'agulla revocar o no la candidatura de Zarra, la que va obtenir la millor puntuació.

Els arguments d'Ascó

L'Ajuntament d'Ascó continua defensant que el municipi reuneix les millors condicions per acollir el magatzem. El consistori d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre apel·la als avantatges de la seva candidatura. Els punts forts d'Ascó són que és a prop de tres de les vuit centrals nuclears espanyoles -les dues que hi ha a Ascó i la de Vandellòs-, i un entorn socioeconòmic favorable al sector nuclear. Des d'Ascó recorden que un dictamen del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, del setembre del 2010, avalava la seva candidatura i considerava el MTC una "oportunitat" per al municipi, la Ribera d'Ebre i Catalunya.

Mentre no es resol la ubicació del magatzem de residus, les centrals nuclears espanyoles han de buscar alternatives d'emmagatzematge perquè estan esgotant la capacitat de les seves piscines. És el cas de les centrals nuclears d'Ascó, que la primavera vinent tindran un nou magatzem individual pel seu combustible gastat.

stats