JAPÓ EL DEBAT NUCLEAR
Crònica 15/03/2011

Ascó i Vandellòs demanen reforçar la seguretat

Ascó i Vandellòs volen que l'emergència del Japó serveixi per millorar la seguretat a les nuclears catalanes i la capacitat de gestionar les incidències. Els alcaldes troben "modèlica" la resposta japonesa.

Dani Revenga
3 min
La torre de refrigeració de la central d'Ascó forma part del paisatge de la zona i els municipis nuclears catalans viuen amb normalitat l'emergència al Japó.

TARRAGONA.Els alcaldes de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Ascó van demanar ahir que el govern espanyol prengui nota de la reacció de l'executiu japonès per minimitzar els riscos dels incidents a les seves centrals nuclears derivats del tsunami de divendres passat. Tant Josep Castellnou, alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet, com Rafael Vidal, alcalde d'Ascó, consideren que s'ha d'aprofitar l'experiència del Japó per millorar els plans d'emergència a les centrals espanyoles. Castellnou considera "exemplar" la resposta de les autoritats japoneses en aquesta crisi. Una resposta que "caldrà analitzar perquè es puguin minimitzar els riscos davant d'una situació similar", en cas que es reproduís en territori català, assegura l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

En aquest sentit, Castellnou creu que aspectes com l'evacuació i la informació a la població de les centrals japoneses afectades pel sisme són particularment modèlics i "val la pena prendre'n nota després que el Consell de Seguretat Nuclear les hagi analitzat a fons".

En la mateixa línia es va manifestar l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, que considera que "la vigilància de les nostres centrals que du a terme el Consell de Seguretat Nuclear és suficient, però sempre hi ha aspectes millorables. Per això l'administració central, que és la responsable dels plans d'emergència, hauria de fixar-se a fons en com han anat les coses al Japó per veure en quins aspectes ens podem preparar millor per a una hipotètica emergència".

Risc inferior

Per la seva banda, ANAV, l'empresa propietària de les tres centrals nuclears catalanes, dues a Ascó i una a Vandellòs, va delegar en el Foro Nuclear les valoracions sobre si aquestes plantes estan preparades davant d'un hipotètic episodi sísmic. Aquest organisme, que representa les empreses del sector nuclear espanyol, assegura que totes les centrals nuclears espanyoles es construeixen amb els mateixos estàndards de seguretat que a la resta de països del món, i que, per tant, estan preparades per suportar "el màxim terratrèmol registrat històricament" en cada territori. Tot i això, recorden que el risc d'episodis sísmics a la nostra zona és molt inferior al d'altres àrees del planeta, i especialment al del Japó, i es considera altament improbable que a Catalunya es produeixi un terratrèmol d'intensitat tan elevada com el de divendres passat a l'illa asiàtica. D'altra banda, el Foro Nuclear també està d'acord amb els alcaldes que cal aprofitar les lliçons apreses en la situació que s'ha hagut de gestionar al Japó.

Convivència consolidada

Mentrestant, els municipis nuclears catalans viuen la crisi japonesa amb absoluta normalitat i sense que hagi alterat la població local. Els seus habitants estan acostumats a conviure amb l'activitat nuclear i tenen molt coll avall els riscos que això comporta, tal com es va demostrar en els controvertits episodis de l'any 2008. Ni la dispersió de partícules radioactives a Ascó ni un incendi en plena temporada turística a Vandellòs II van provocar excessiu alarmisme entre la població. No és estrany, doncs, que la situació al Japó no generi cap intranquil·litat. Josep Maria Serra, veí d'Ascó, ho sintetitza així: "Les centrals per a nosaltres són un element més del paisatge i la seva presència està assimilada. A més, els riscos sísmics aquí són remots, o sigui que el que passa al Japó ho veiem molt de lluny".

Un missatge que també va llançar l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), que traslladen a la població de les seves àrees i de tot l'Estat "un missatge de normalitat i tranquil·litat pel que fa al funcionament segur de les nostres centrals nuclears", asseguren.

stats