ENERGIA NUCLEAR
Crònica 07/05/2011

Ascó va minimitzar la fuita d'aigua radioactiva

C. Arbolí
2 min

BARCELONA.El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) torna a estirar les orelles als responsables de la central nuclear d'Ascó, en aquesta ocasió a causa del vessament accidental de 25.000 litres d'aigua radioactiva que es va produir el 28 d'abril. El CSN, després de la inspecció a les instal·lacions i de l'anàlisi dels fets, ha pujat l'accident fins al nivell 1 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), quan inicialment s'havia catalogat a nivell 0, que és el mes baix.

Les conclusions del CSN són a més demolidores per a la nuclear: la resposta del torn d'operació davant l'incident no va ser prou rigorosa, ja que va realitzar accions des de la sala de control que estaven fora de les indicacions recollides en els procediments establerts. El CSN també assegura que l'abocament d'aigua a l'interior del recinte de contenció no va tenir cap impacte radiològic significatiu, tot i que reconeix que es van haver de realitzar tasques de descontaminació a les àrees afectades per tornar a la situació normal.

La investigació ha permès determinar, a més, que l'accident va ser provocat per un error humà arran del qual es va produir una obertura accidental d'una vàlvula motoritzada d'aïllament dels embornals. A conseqüència de l'accident, es van mullar els peus de 19 treballadors que estaven treballant a la planta i també material de treball. El titular de la central va evacuar tot el personal que estava treballant a la zona afectada i es va substituir el calçat dels treballadors, sense més conseqüències, ja que les anàlisis radiològiques han descartat episodis de contaminació interna.

Incident a Vandellòs II

La central nuclear Vandellòs II també va haver de fer ahir una aturada per motius de seguretat després de detectar-se una avaria en un controlador electrònic de la unitat de refrigeració del sistema d'aigua. L'incident, segons el CSN, no va suposar cap risc per als treballadors, la població ni el medi ambient, i ha estat classificat inicialment com a nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears.

stats