NOU GOVERN LES MESURES
Crònica 31/12/2011

Ascó es queda sense el cementiri nuclear, que se'n va a Conca

Ascó no tindrà cementiri nuclear. El govern de Rajoy va tancar ahir un procés de selecció de dos anys amb la tria de la manxega Villar de Cañas. L'alcalde asconenc diu que la decisió ha estat "política i no tècnica".

S. Sánchez / D. Revenga
3 min
El municipi d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, conviu amb dos reactors nuclears des dels anys 80 i ha forjat la seva economia al voltant d'aquestes instal·lacions.

BARCELONA/TARRAGONA.Ascó va dir ahir l'adéu definitiu al magatzem de residus nuclears. Després de dos anys d'estira-i-arronsa, el nou govern de Mariano Rajoy va aprovar, en el seu segon consell de ministres, portar fins a Villar de Cañas, a Conca, el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus radiactius. Cap allà se'n van els 700 milions d'euros d'inversió i els 300 llocs de treball que generarà la planta i als quals aspirava el municipi de la Ribera d'Ebre.

La vicepresidenta i portaveu del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va defugir donar gaires explicacions i es va limitar a dir que s'ha escollit aquesta opció -l'última de les quatre que recomanava l'informe tècnic encarregat per l'anterior govern socialista- per la seva proximitat a altres emplaçaments nuclears i "les possibilitats de vertebració" de la gestió dels residus nuclears que ofereix la "seva situació dins el territori estatal".

La decisió, amb el suport de la presidenta popular de Castella-la Manxa, Dolores de Cospedal, i rebutjada pel PSOE d'aquesta comunitat, engega en orris l'acord que havien assolit el govern sortint del PSOE i l'executiu valencià per ubicar l'MTC a Zarra. El municipi valencià és el que va obtenir més punts (304) en l'informe aprovat el setembre del 2010 per una comissió interministerial, que va avaluar la idoneïtat de les 8 candidatures considerades aptes per acollir l'MTC. L'informe va situar Ascó en segona posició, amb 300 punts; seguit de Yebra, a Guadalajara, amb 290 punts, i en quart lloc, per Villar de Cañas, amb 272 punts.

En el comunicat posterior al consell, el govern va destacar l'alt índex d'atur d'aquesta localitat i, per tant, el "positiu" impacte socioeconòmic que hi tindrà el projecte. Aquest municipi agrícola de mig miler d'habitants, situat a 135 quilòmetres al sud-est de Madrid, va rebre ahir amb alegria el nomenament.

L'AMAC preferia Ascó o Yebra

A l'altra cara de la moneda, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, lamentava ahir no haver estat l'escollit. Tot i felicitar Villar de Cañas i subratllar que haver desencallat el procés era una "gran notícia", va considerar que la decisió havia estat "política i no tècnica" i que Conca era l'opció "políticament més senzilla". A Ascó encara pensen que la seva candidatura era la que oferia més avantatges: tenir a tocar tres de les vuit centrals nuclears espanyoles, ser l'única candidata per on passa el ferrocarril i comptar amb un teixit socioeconòmic qualificat dins del sector nuclear.

L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), un dels organismes que ha impulsat el procés, agraeix les candidatures d'Ascó i Yebra (Guadalajara), que considera "les més ben preparades tècnicament", i lamenta que cap de les dues hagi estat l'escollida. Tot i això, ofereix suport a Villar de Cañas en el desenvolupament del projecte.

La valoració d'oportunitat perduda la comparteixen a la cambra de comerç de Reus, on s'emmarca a escala empresarial la Ribera d'Ebre. La cambra recorda l'impuls econòmic que comportaria la investigació i el parc empresarial associats al cementiri nuclear. Coincideix amb l'alcalde a interpretar que la decisió respon a causes polítiques i insta els governs a buscar alternatives de futur per a la Ribera d'Ebre, que té "una gran dependència del sector energètic".

Per la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear (CANC) va anunciar que no es dissoldrà perquè tem que hi hagi recursos judicials que puguin mantenir les portes obertes per a Ascó. "Fins que no es comenci a construir el cementiri a Villar de Cañas no es podrà descartar definitivament l'opció d'Ascó", diu el portaveu, Sergi Saladié. La CANC considera que el rebuig majoritari del territori ha estat clau perquè Ascó no fos l'opció triada.

stats