TRAGÈDIA A BÈLGICA
Crònica 14/12/2011

Assalt mortal al centre de Lieja

Laia Forès
3 min

LIEJA (BÈLGICA)El centre de Lieja ahir a la tarda estava desèrtic. Les botigues tancades, els llums de Nadal de la plaça més cèntrica, Saint-Lambert, apagats. I la nòria que instal·len cada any durant aquestes dates, també aturada. Hores abans, a quarts d'una del migdia, un home de 33 anys amb antecedents penals per possessió d'armes va irrompre a la plaça llançant tres granades de mà des d'un terrat entre la gent que passejava o esperava l'autobús. Després l'home va disparar un fusell militar. L'últim tret el va utilitzar per suïcidar-se.

L'atac va deixar quatre víctimes mortals més -dos adolescents de 15 i 17 anys, una dona de 75 i un nadó de 17 mesos- i més d'un centenar de ferits, entre ells un jove de 20 anys que, en tancar aquesta edició, es trobava en estat crític. La majoria de ferits eren nois molt joves que sortien d'un examen i esperaven l'autobús. En el moment dels fets, la plaça Saint-Lambert estava plena de gent que feia compres al mercat de Nadal, el més antic de Bèlgica, format per desenes de casetes de fusta. Fins allà es van desplaçar desenes d'ambulàncies procedents de diferents punts del país.

En un primer moment es van viure escenes de pànic perquè les primeres informacions eren molt confuses i apuntaven a un atemptat perpetrat per almenys tres homes, un dels quals havia fugit i anava disparant amb una arma a les persones que es trobava. La policia va acordonar tot el centre de la ciutat, va desplegar centenars d'agents i va demanar als vianants que entressin a les botigues. "Hem fet entrar tothom a dins i després hem tancat la porta", explicava a l'ARA un agent de seguretat privada d'un centre comercial que és a uns metres de la plaça on van passar els fets. "Hi havia molts nervis, sobretot al principi. Després la cosa s'ha calmat". Alguns testimonis asseguraven que els mateixos agents de policia cridaven a tothom que caminava pel carrer: "Amagueu-vos, de pressa!"

Confusió i pànic al carrer

Hi havia tanta confusió que alguns mitjans de comunicació belgues havien apuntat a la possibilitat d'un atemptat, i fins i tot d'un maniobra de distracció per aconseguir que un detingut fugís, atès que el Palau de Justícia de Lieja és a la mateixa plaça. Després dels moments de pànic, la policia belga va aclarir que es tractava d'un fet aïllat i que només hi havia un autor dels fets, que s'havia suïcidat. "No tenim cap informació que lligui el que ha passat amb el terrorisme. Aparentment es tracta d'un acte aïllat de conseqüències dramàtiques", va assegurar la ministra de l'Interior, Joelle Milquet. La ministra va ser la primera a arribar al centre de Lieja, on va dir a la premsa que estava "profundament impactada per la brutalitat dels fets".

Els veïns de Lieja, una ciutat de poc menys de 200.000 habitants situada a l'est del país, no s'acabaven de creure el que havia passat. Una dona d'edat avançada que passejava per la zona hores després de l'atac explicava que el seu fill treballa en una de les botigues de la plaça Saint-Lambert. "Ha sentit explosions i quan ha sortit al carrer s'ha trobat tot de gent ferida. Molts eren adolescents -deia encara atordida pels fets-. En aquest país sempre passen coses així", assegurava abans de marxar.

La majoria de comerços van abaixar la persiana durant tot el dia. En un dels centres comercials propers a la plaça dels fets només hi quedava una sabateria oberta. "No he tingut pràcticament cap client en tota la tarda. La veritat, no sé per què no hem tancat", explica la propietària. Al seu costat, centenars de comerços, bars i restaurants tancats. "Espero que demà tot torni a la normalitat", deia, estranyada de veure mitjans de comunicació estrangers.

En un país petit com Bèlgica, la tragèdia va deixar commocionats els seus ciutadans. El rei dels belgues, Albert II, i la reina Paola es van desplaçar fins a Lieja per traslladar el condol als ciutadans i a les famílies de les víctimes. També va viatjar a Lieja el primer ministre del país, el francòfon Elio di Rupo.

stats