CONTRARI A LA LLEI DE LA BLASFÈMIA
Crònica 03/03/2011

Assassinen l'únic ministre cristià del Pakistan

Anna Brullet
2 min

Les amenaces es van convertir ahir en realitat. El ministre pakistanès de les Minories, Shahbaz Bhatti, l'únic cristià del gabinet i contrari a la llei de la blasfèmia, va ser assassinat a trets. El tiroteig va tenir lloc a prop del mercat d'Islamabad i, segons va informar la policia, el van fer tres homes probablement armats amb Kalàixnikov. A l'hospital li van trobar nombrosos impactes de bala.

Shahbaz Bhatti s'havia distingit per la seva lluita contra la llei de la blasfèmia, que preveu la pena de mort per als que vagin contra l'islam. La polèmica es va agreujar al novembre quan una dona, mare de quatre fills, va ser condemnada a mort seguint els preceptes d'aquesta normativa. Al gener el governador del Panjab, la província més poblada del país, Salman Tasir, també va ser assassinat. El governador, mort per un membre de la seva escorta, també era contrari a aquesta llei, que defensen aferrissadament els extremistes.

Una llei del segle XIX

Aquesta normativa data del segle XIX i té l'origen en la legislació colonial que volia protegir els llocs de culte, però va adquirir protagonisme durant la dictadura de Mohamed Zia ul-Haq als anys 80 quan va donar un impuls de l'estat islamista. Els activistes denuncien que la vaguetat de la llei pot portar sovint a fer-ne un ús indegut.

Liberals pakistanesos i activistes estan en contra d'aquesta llei que creuen que és discriminatòria per a les minories del país. Els cristians, que representen el dos per cent de la població pakistanesa, estan particularment preocupats per una llei que no els ofereix cap mena de protecció.

Per acusar algú de blasfèmia només fa falta un testimoni. Això fa que molt sovint aquestes acusacions tinguin a veure amb venjances personals.

Les acusacions per blasfèmia són bastant habituals, però la sentència de mort no s'ha arribat a executar mai. La majoria d'acusacions s'acaben rebutjant per súplica, tot i això alguns han mort a mans de multituds.

stats