Crònica 07/12/2011

Aval espanyol a la reforma de la UE que exigeixen Merkel i Sarkozy

J.r.
2 min
El president del grup socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba.

MADRID.Els màxims líders espanyols del moment, Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba, comparteixen la satisfacció per la proposta de reforma europea que impulsen la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, sense el vistiplau previ dels seus socis comunitaris. Amb matisos, però el PP i el PSOE cedeixen a la nova UE reforçada i més estricta que ha dibuixat l'eix conservador franco-alemany. La posició que divendres defensarà Zapatero a la cimera de Brussel·les és la que avui i demà traslladarà Rajoy als seus col·legues del PP Europeu a Marsella. Merkel i Sarkozy van fer arribar ahir el document al futur president.

Rajoy va proclamar que està "a favor" de reformar els tractats europeus per exigir més disciplina fiscal i va recordar que l'estat espanyol és "un país fiable" que s'ha compromès a caminar en aquesta direcció i que posarà en marxa les "reformes" que faci falta. Ara bé, com a contrapartida va exigir a Europa la màxima "celeritat" a posar en pràctica els canvis per no perjudicar més "la credibilitat del deute" espanyol, acabar amb els "dubtes" i aconseguir que "flueixi el crèdit" bancari.

Minuts abans, Zapatero va qualificar la reforma que s'ha proposat de "pas important" i espera que ajudi a calmar els mercats. L'encara president del govern espanyol va assegurar que, durant aquesta setmana clau, tant ell com Rajoy defensaran una "visió compartida en defensa dels interessos d'Espanya".

El president del grup socialista al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, també considera que es tracta d'un "pas endavant en la direcció correcta" però insuficient. El líder del PSOE va reclamar mecanismes d'estabilitat clars de la zona euro, com els eurobons que Merkel rebutja, i un pla de reactivació econòmica. Pels socialistes, només amb mesures d'austeritat no s'activa de nou l'economia. En van parlar ahir cara a cara Rubalcaba i Rajoy.

stats