Crònica 28/02/2012

"Aznar és un extremista"

Els correus electrònics desvelats ahir per Wikileaks dibuixen José María Aznar, l'expresident espanyol, com un "ultra". També esmenten la inculpació d'ETA que va fer Aznar en l'atemptat de l'11-M.

Oriol March
2 min
José María Aznar, l'expresident espanyol, en el decurs d'una conferència pronunciada a la Universitat de Georgetown l'any 2004.

BARCELONA.A José María Aznar li devien xiular les orelles quan els analistes de l'agència d'espionatge Stratfor intercanviaven correus electrònics. "És un ultra, fins i tot més extremista que els funcionaris israelians", assegura en un Reva Bhalla, el director d'intel·ligència geopolítica de l'agència. I encara anava més enllà: "Aznar es creu sincerament que tots els terroristes són iguals i que res que no sigui una guerra total els pot derrotar; no té cap intenció de negociar amb ells i critica durament França i Alemanya per la seva actitud de diàleg".

Aquest perfil quixotesc i de tarannà unilateral de José María Aznar, que va ocupar la presidència espanyola entre el 1996 i el 2004, es completa amb algunes burles referides als seus cabells i a la seva vestimenta. "Té flocs de cabells meravellosos i va impecablement vestit", s'ironitza en els documents revelats per Wikileaks i recollits a Público.

Aznar, els immigrants i el català

L'opinió de l'expresident espanyol sobre la gestió de la immigració que fa la Generalitat també queda reflectida ens els papers revelats. Els documents mostren que Aznar sosté que Catalunya "fomenta la immigració musulmana des del Pakistan, Algèria i altres països per poder integrar-los lingüísticament amb més facilitat, en oposició als nouvinguts hispanoparlants".

En base a aquesta reflexió, Aznar considera que és a Catalunya on hi ha més extremistes islamistes de l'Estat. El context immigratori també serveix a Aznar per carregar contra França i Alemanya, en qui detecta "debilitat" en matèria de política antiterrorista a causa de les seves "grans poblacions musulmanes". Acusa francesos i alemanys de no assabentar-se de res envers les amenaces d'Ossama bin Laden de reconquerir Al-Àndalus. "La pobresa té una connexió nul·la amb el terrorisme i les polítiques d'ajuda al desenvolupament són inútils", rebla l'expresident espanyol en matèria d'immigració i terrorisme.

Unes opinions que fan que fins i tot els responsables de Stratfor -de tarannà marcadament neoconservador i considerats pròxims a Karl Rove, l'estrateg electoral de George W. Bush i puntal de la seva administració- es posin les mans al cap. Així es desprèn d'un informe emès per Reva Bhalla després d'una trobada amb Aznar. Altres responsables de Stratfor fan broma amb la possibilitat que l'expresident espanyol els permeti assistir a alguna de les festes que organitzava Silvio Berlusconi, l'ex-primer ministre italià, a la seva residència de Villa Certosa, a l'illa de Sardenya.

Amb ETA a l'horitzó

En un dels correus desvelats, un responsable de l'agència fa broma dient que l'estratègia d'Aznar de culpar ETA de l'atemptat de l'11-M "va ser un bon intent". Precisament la seva postura sobre l'organització armada serveix als responsables de Stratfor per concloure que la postura "ideologitzada" de l'expresident el va dur a penedir-se de la derrota electoral del 2004. Provocada, bàsicament, per la seva insistència en la connexió basca de l'11-M.

stats