CONVENCIÓ DELS POPULARS
Crònica 07/10/2011

Aznar vol un PP sense complexos

L'expresident espanyol està convençut que l'herència que rebrà Rajoy si guanya el 20-N serà pitjor que la del 1996. Per això, reclama un triomf clar, i apel·la a l'orgull de la dreta que ell representa.

Joan Rusiñol
3 min
L'expresident espanyol va expressar tot el suport al candidat, a qui va cobrir d'elogis.

Madrid."És temps de Mariano Rajoy". Amb aquesta frase va tancar José María Aznar ahir el seu discurs d'inauguració de la convenció que el PP celebra a Màlaga. Certificava que el candidat popular ha guanyat, definitivament, el pols al sector més dur del partit. La guerra de trinxeres en què es va convertir el congrés de València del 2008 ja forma part del passat. Ara bé, Aznar vol que quedi clar que, un triomf eventual de Mariano Rajoy el 20 de novembre s'aguanta per les parets mestres que ell va construir des del 1996, quan va arribar a la Moncloa. Per això, ahir va reivindicar les essències de l'aznarisme per construir el programa de govern de la pròxima legislatura.

Per aconseguir una majoria còmoda, l'expresident espanyol està convençut que el seu llegat és un gran actiu: "No ens hem de disfressar per demanar el vot. Se'ns reconeix pel nostre compromís amb Espanya". En una convenció marcada per l'optimisme, les seves paraules van inflar encara més la moral d'una militància eufòrica. Aznar els va explicar que ells poden presumir de la gestió feta a la Moncloa i, en canvi, el PSOE arriba erràtic al final de la legislatura: "Per servir a Espanya el socialisme ha de deixar de ser el que és. Nosaltres hem de seguir sent el que som".

"La revolució de la normalitat"

El president d'honor del PP té claríssim qui són i va posar deures a Rajoy perquè no es desviï del camí que ell i Fraga van traçar.

Va proposar al futur president que lideri una "revolució de la normalitat" que passaria, entre altres coses, per "respectar la història" d'Espanya sense "reobrir les ferides del passat"; "un Estat que funcioni amb lleialtat institucional, cooperació i austeritat"; "cuidar la llengua comuna"; "protegir la nació i enfortir allò que uneix", i "assentar l'estat autonòmic i no alimentar la deriva de 17 miniestats inviables". Aquest discurs xoca amb les pretensions de la direcció del partit, que prova de donar un perfil baix a la precampanya per no allunyar els electors més moderats, sobretot en territoris que seran claus per a la victòria, com Catalunya. De fet, des de la seu de Gènova fan mans i mànigues per espantar el fantasma de la recentralització, una idea que a poc a poc ha anat fent forat a la societat espanyola com una possible sortida als problemes de la crisi. El PP admet que ara han de concretar poc per no mobilitzar l'esquerra.

Lluny de creure les estratègies de campanya, l'exmandatari espanyol va continuar detallant l'essència que, a parer seu, no pot perdre de vista Rajoy. Va repetir diverses vegades que el PP s'ha de sentir fort per aplicar amb "la màxima urgència totes les reformes necessàries", que han de ser "ambicioses", seguint l'estela de la política econòmica liberal que ell va posar en marxa. Finalment, també va permetre's recordar-li que estarà vigilant perquè no abaixi la guàrdia ni un mil·límetre en la política de mà dura en la lluita antiterrorista. Després de dir que "ETA no pot aconseguir mai cap preu ni per matar ni per deixar de matar", va carregar contra la gestió de José Luis Rodríguez Zapatero. El va acusar de "suplicar algun gest, algun document, alguna declaració que pugui portar al pròxim míting i que pugui justificar les cessions que se li estan regalant". I de Bildu va dir que "no són homes de pau".

Limitació de mandats

Els tres dies de trobada a Màlaga serviran per afinar el discurs en ocupació, benestar o la qualitat democràtica. Rajoy va apuntar ahir dos possibles eixos de debat: la reducció de parlamentaris estatals i autonòmics i una limitació eventual dels mandats dels presidents espanyols. Ja fa temps que es va comprometre a no ser president més de 8 anys. En aquest escenari, molts apunten com a successor l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, que anirà a la llista per Madrid. La número 2 serà amb tota probabilitat Soraya Sáenz de Santamaría, que es perfila com a vicepresidenta de Rajoy.

stats