Crònica 03/02/2012

El BBVA preveu "sis o set entitats fortes" després de la reforma

El president del BBVA, Francisco González, preveu que una desena d'entitats no sobreviuran a la reforma financera del govern espanyol. Demana un sistema "eficient" amb grups "solvents" .

J.f.
2 min

MADRID.Hores abans que el titular d'Economia, Luis de Guindos, presentés la reforma financera, el president del BBVA, Francisco González, es va atrevir a anticipar el nou mapa financer espanyol que sorgirà després de la segona onada de fusions, unes projeccions que es va negar a fer De Guindos. El màxim responsable del segon banc espanyol va preveure que després de la reforma, que avui aprovarà l'executiu, quedaran "sis o set entitats fortes i grans" a Espanya, a banda d'algunes caixes d'estalvi regionals. És a dir, més de la meitat que ara: mitja dotzena de bancs i 14 caixes. Fa tres anys, segons dades de la CECA, hi havia 45 caixes. L'ajust s'ha traduït en 4.000 oficines tancades i 19.000 persones que s'han prejubilat o han perdut la feina.

En la presentació dels resultats anuals del BBVA, González no va aprofundir en la seva teoria. Es va limitar a demanar que la reforma culminés en un sistema financer "eficient" integrat per entitats "solvents" amb accés a la liquiditat i al capital, i un equip directiu "potent". Fins i tot es va anticipar al calendari per dotar de provisions els actius immobiliaris tòxics que un parell d'hores més tard anunciaria De Guindos. El president del BBVA va considerar que un any és un "termini raonable" per dur a terme la reestructuració del mapa financer i aconseguir que les entitats amb actius dubtosos vagin a "mans fortes".

També va veure amb bons ulls els préstecs del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) als quals podran optar les entitats per assolir el 50.000 milions en dotacions que exigeix l'executiu. "El que no es pot fer és destinar diners a entitats sense viabilitat. Aquest error ja es va fer i no s'ha de permetre d'entrada", va puntualitzar.

Interès per CatalunyaCaixa

El president del BBVA va tornar a manifestar el seu interès per estudiar possibles fusions però no va concretar les seves pretendents. González va ser molt clar a l'hora de descartar una integració amb Bankia -"seria sistèmica"- i va deixar la porta oberta a CatalunyaCaixa. "És una gran entitat. La mirarem amb moltíssim detall i prendrem una decisió", va dir, abans d'insinuar el seu "interès" per guanyar presència a Catalunya. En clau política, va lloar la feina a "tota màquina" del govern de Mariano Rajoy, tot i que va dir que afronta un "pendent enorme".

El 2011, el BBVA va obtenir un benefici net de 3.004 milions d'euros, un 34,8% inferior que el 2010, a causa principalment d'un ajust que va haver de fer en la comptabilitat de la seva franquícia dels Estats Units. A diferència d'altres bancs, com el Santander o el Popular, el BBVA no va fer provisions dels actius més dubtosos. A Espanya el grup va guanyar 1.363 milions, un 39,5% menys, i va registrar una ràtio de mora del 4,8% i una cobertura del 44%. A Mèxic va obtenir un benefici net de 1.741 milions, un 2% més.

stats