REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 09/03/2012

El BBVA fa fora 1.266 persones i tancarà 314 oficines d'Unnim

El BBVA ha necessitat només unes hores per concretar l'ajust laboral després de comprar Unnim. Prescindirà d'un 20% de la plantilla del grup a Catalunya, 1.266 treballadors, i tancarà 314 oficines.

Toni Garganté
2 min
El BBVA fa fora 1.266 persones i tancarà 314 oficines d'Unnim

BARCELONA.Unnim tornarà a ser rendible a partir del 2014, l'any en què el BBVA preveu que generarà 100 milions de benefici. Però per aconseguir aquest objectiu el primer banc espanyol per actius farà un ajustament laboral del 20% de la plantilla del grup a Catalunya (vegeu el gràfic adjunt), que afectarà 1.266 persones.

Aquesta retallada de la plantilla està relacionada directament amb la reducció de la xarxa comercial, que en aquest cas arribarà al 30%, és a dir, un total de 314 oficines. El director de BBVA Espanya, Juan Asúa, va facilitar aquestes dades en una de les respostes que va donar ahir en una reunió d'analistes. De l'ajust anunciat es desprèn que el BBVA reduirà a la meitat l'actual volum d'Unnim, perquè retallarà una quantitat de treballadors equivalent al 41% de la plantilla de l'entitat vallesana i el 56% de les sucursals.

Després de saber-se els detalls de l'impacte de la subhasta, els sindicats UGT i CCOO van demanar negociar les condicions de l'ajust i que no s'apliquin "solucions traumàtiques". En tot cas, el BBVA ja ha xifrat fins i tot els costos de la reestructuració, que sumaran els 200 milions d'euros i s'aplicaran segurament durant el 2013. Amb tot, les sinergies netes seran clarament positives, d'uns 800 milions, cosa que representa que el retorn sobre el capital invertit serà superior al 20% el 2014. El 91% de les sinergies s'aconseguirà amb estalvi de costos i la resta amb increment d'ingressos.

Tot i que la despesa formal que ha fet el BBVA per Unnim ha estat d'un euro, el banc ha xifrat que haurà d'afrontar un cost de capital de 1.100 milions per sanejar del tot l'entitat catalana. Els venciments (les quantitats que ha de tornar principalment al Banc Central Europeu) que té plantejats Unnim arriben als 2.300 milions durant aquest any i el que ve.

El banc que presideix Francisco González afrontarà aquestes obligacions amb la seva pròpia liquiditat, perquè no n'ha demanat d'extra al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). Juan Asúa va aclarir als analistes que no serà necessari plantejar cap ampliació de capital. Les accions del BBVA a la borsa es van revaloritzar ahir un 3,41%, i va ser el segon valor que va pujar més.

Cal recordar que el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) assumirà gran part de les pèrdues i de les provisions per netejar actius tòxics d'Unnim.

Quota de mercat

Asúa va valorar que la integració d'Unnim (en cap cas va especificar si es mantindrà la marca) permetrà duplicar fins al 12,1% la quota de mercat en dipòsits del BBVA a Catalunya. En clients també doblarà, i se situarà en els 2,2 milions. Pel que fa a la resta d'indicadors, en crèdits arribarà al 16,6%, en oficines al 15,5% i en negoci generat el 15,3%.

El BBVA preveu tancar l'adquisició d'Unnim el segon semestre d'aquest any i completar la integració el primer semestre del 2013. Juan Asúa va explicar als analistes que és possible que el banc participi en noves operacions de compra, tot i que va reconèixer que a Espanya prefereix el creixement orgànic.

stats