REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 08/03/2012

El BBVA es queda Unnim

El Banc d'Espanya adjudica Unnim al BBVA, que supera el Santander en la primera posició en actius a Espanya. A Catalunya gairebé triplica quota fins al 15,6%, només al darrere de CaixaBank.

Toni Garganté
3 min
El BBVA es queda Unnim

BARCELONA.Cap dels pronòstics va ser correcte i al final el BBVA ha estat qui ha comprat Unnim pel valor simbòlic d'un euro. Els altres candidats, Banco Santander, Banco Popular i Ibercaja, van presentar ofertes inferiors. El Banc d'Espanya no va adjudicar ahir l'entitat catalana pel preu, sinó per la diferència d'ajuts que demanaven els candidats. Segons van manifestar fonts del sector, el banc regulador ha optat per l'opció més segura i la que ha demanat menys línies de liquiditat.

El cost de l'ajust que ha realitzat el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) a Unnim des del setembre l'assumirà el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme que controla i finança el conjunt del sistema bancari espanyol. El comunicat que va emetre ahir el Banc d'Espanya concreta que l'FGD assumirà, en principi, "les pèrdues derivades de l'operació", que arriben als 953 milions d'euros, una quantitat que retornarà a l'Estat, que a través del FROB ha capitalitzat Unnim des del 2010 a través de préstecs i desemborsaments directes.

A més, l'FGD eixugarà el 80% de les pèrdues de la cartera d'actius tòxics durant els pròxims anys. En aquest sentit, el professor de l'escola de negocis Esade Jesús Palau va mostrar la seva preocupació perquè aquest fons de garanties és el que ha de garantir els dipòsits de tots els ciutadans. Els compromisos que l'FGD ha adquirit en els esquemes de protecció de la CAM i d'Unnim, i els que segurament es produiran amb altres entitats, minvaran els seus recursos.

Aquestes condicions, molt similars a les que van afavorir que el Banc Sabadell es quedés al desembre la Caja Mediterráneo (CAM), no suposen cap risc per al comprador, tal com va escenificar ahir el BBVA a través d'un comunicat. Però la integració d'Unnim repercutirà necessàriament en uns costos en capital i en liquiditat, que el BBVA va destacar en la nota que "no seran rellevants".

L'entitat basca suma els 28.538 milions en actius d'Unnim (vegeu el quadre), fet que li permet passar per davant del Santander a Espanya i situar-se com a primer banc, una lluita que fa vint anys que dura. Però és que a Catalunya la progressió és exponencial, perquè el BBVA passa de la setena posició per quota de mercat al segon lloc. Fins ara el BBVA mantenia, en solitari, un 6,3% del mercat català, superat pel Santander (8,7%). Unnim apareixia en el tercer lloc, amb una quota del 9,3%, i en segon lloc se situava CatalunyaCaixa (13,3%). CaixaBank era el líder amb el 25,1%. La suma de BBVA i Unnim catapulta ara l'entitat resultant al segon lloc, amb un 15,6% de quota.

Silenci amb l'obra social

El banc comprador s'ha quedat amb Unnim Banc, fruït de la fusió de les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu. El BBVA no va fer ahir cap menció a l'obra social d'Unnim, que ha quedat fora de l'operació. No hi ha cap lligam amb el banc format al setembre perquè el FROB va passar a controlar el 100% del capital d'Unnim Banc. Ibercaja era el candidat més complementari, ja que té encara un format de caixa. Però el guanyador és un banc i no té cap obligació de mantenir l'obra social.

Segons Jesús Palau, "la compra d'Unnim no perjudicarà ni beneficiarà les comarques del Vallès, amb un important teixit empresarial". La tradicional zona d'influència d'Unnim "no tindrà més facilitats per obtenir crèdit", va afegir.

On hi ha perill és en la gestió de la plantilla, que s'afegirà a la del BBVA. Unnim manté actualment 3.155 persones, 2.944 de les quals treballen a Catalunya. La xarxa arriba a les 577 oficines, amb un total de 535 a Catalunya. Caldrà veure el nivell d'ajust que realitzarà l'entitat que presideix Francisco González.

Finalment, un tercer focus de problemes es pot centrar en les filials d'assegurances. Aegon és el subministrador dels productes de vida, mentre que Reale es manté com a soci en el segment d'assegurances generals. El Banc d'Espanya sempre ha estat partidari d'un sol proveïdor.

stats