REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 09/04/2011

BBVA diu a l'Estat que subhasti les caixes poc després d'entrar-hi

Els bancs volen comprar caixes però volen garanties. Les entitats pressionen el govern espanyol per obtenir avals per si afloren noves pèrdues. El Santander i el BBVA comencen amb avantatge.

A. Carbonell / T. Garganté
2 min
Francisco González durant la seva intervenció en les jornades hispano-alemanyes organitzades a Berlín.

Barcelona.Ja fa temps que els bancs no dissimulen que estan atents a qualsevol moviment per fer una mossegada al negoci de les caixes. Però els últims comentaris dels directius d'algunes entitats deixen clar que més enllà d'esperar oportunitats, els bancs -sobretot els més grans- pressionaran perquè la balança es decanti cap al seu costat.

Ahir mateix el president del BBVA, Francisco González, deia que no li sembla bé que l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), pugui formar part del capital de les caixes fins a cinc anys. González va instar el govern espanyol a vendre mitjançant la subhasta pública les entitats d'estalvi que hagin rebut ajudes públiques, com a molt tard, uns mesos després de la intervenció. El president de l'entitat bilbaïna va anar més enllà en la seva proposta i va suggerir que els postors d'aquestes subhastes acabarien sent els grans bancs, tant espanyols com internacionals. En tot cas, González considera que el procés de reformes a Espanya va ben encaminat, tot i que s'ha d'aconseguir flexibilitzar el mercat laboral i sanejar les caixes d'estalvis tan aviat com sigui possible.

Avals per comprar la CAM

També el Santander ha anat clarificant en els últims dies les seves paraules pel que fa a la reforma del sistema financer i a les oportunitats que se li presenten amb la nacionalització d'algunes caixes. Tanmateix, les opinions d'Emilio Botín no han estat de caràcter general, sinó que han estat vinculades en concret a la possibilitat de comprar la Caja Mediterráneo (CAM). El banc càntabre ha anat insistint en el seu interès per la caixa valenciana i, a poc a poc, ha anat desvelant quines són les condicions que posa per tancar la seva adquisició. El Santander espera aconseguir un pla de garanties contra l'aflorament de noves pèrdues de l'entitat valenciana. D'aquesta manera, minimitzaria riscos. L'altra opció plantejada és la separació dels actius problemàtics de la caixa -bàsicament relacionats amb el mercat immobiliari- en el que es coneix com a banc dolent .

Aquesta seria la millor opció, tenint en compte que el Banc d'Espanya no vol intervenir la CAM. En tot cas, a més del BBVA i el Santander, el Banc Sabadell i el Popular són altres entitats que esperen la decisió dels dos primers per fer les seves ofertes per la caixa alacantina. La Caixa ja ha descartat tenir-hi qualsevol interès. Tot dependrà de la solució que es trobi per amortitzar els actius immobiliaris nocius de la CAM.

stats