ÈXIT DEL TRESOR EN LA PRIMERA SUBHASTA DEL 2012
Crònica 13/01/2012

El BCE deixa la porta oberta a una nova rebaixa de tipus

El BCE va mantenir ahir el tipus d'interès a l'1% però acceptarà abaixar-lo si la conjuntura empitjora. Draghi creu que l'economia s'estabilitzarà el 2012 i va lloar els esforços de països com Espanya.

Isaac Lluch
2 min

BERLÍNL'estratègia del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, sembla que funciona. En comptes de posar la màxima pressió a la política, prefereix ajudar tant com sigui possible els bancs. Amb unes paraules optimistes, el màxim guardià de l'euro va congratular-se ahir que gràcies a l'exitosa subhasta de deute engegada al desembre no sigui de moment necessari rebaixar el preu del diner.

Després d'abaixar el tipus d'interès dos mesos consecutius des que és al càrrec, Draghi va comunicar ahir que, en la seva primera reunió de l'any, el BCE havia decidit per "unanimitat" fixar el tipus a l'1%. En el fons es tracta de traçar una pausa en la rebaixa de tipus i de mantenir la pólvora seca. Després de la recent injecció extraordinària de liquiditat a la banca i de les altres mesures aplicades ara contra la crisi, el BCE prefereix esperar abans de tornar a abaixar tipus. A diferència de l'etapa amb Jean-Claude Trichet al capdavant de l'ens, la possibilitat de situar-los per sota del mínim històric de l'1% ja no és cap tabú.

Draghi veu "senyals que l'economia s'estabilitzarà de nou el 2012" encara que sigui a "nivells baixos d'activitat", però va recordar que davant la persistent i elevada incertesa en la zona euro el BCE està "preparat per actuar".

Reivindicació

Draghi va defensar que la barra lliure a tres anys que s'ha facilitat a la banca comença a ser "efectiva" i ha fet possible esquivar un greu col·lapse. "Certament ha evitat una possible greu contracció del crèdit en el nostre sistema bancari amb totes les conseqüències negatives que s'haurien produït", va assenyalar el banquer per reivindicar la històrica subhasta del BCE al desembre en què 523 entitats europees van rebre prop de 500.000 milions d'euros de manera gairebé gratuïta. Amb aquesta acció, l'ens emissor perseguia estabilitzar l'esgotat sector bancari i els països més endeutats de l'eurozona. En lloc de comprar ell mateix bons estatals, el BCE va dotar la banca de gran liquiditat perquè fos aquesta qui n'adquirís. Per bé que encara ha de passar cert temps per analitzar com està fluint aquesta liquiditat cap a l'economia real, Draghi va defensar que "els diners estan circulant" i els bancs no s'estan limitant a salvaguardar els seus fons propis.

Draghi va aprofitar per elogiar les mesures que recentment ha aprovat el govern espanyol, així com l'italià, en el marc del procés de progrés en l'eurozona, tot i rebutjar referir-s'hi explícitament. Alhora que repartia algun elogi, Draghi va exigir que els governs corregeixin la seva lentitud en la implementació de mesures de consolidació fiscal. El banquer reclama, sobretot, "l'aplicació d'una política pressupostària duradora". Draghi va aplaudir el pacte fiscal de la UE acordat el 9 de desembre, però ha insistit que el text d'aquest acord intergovernamental no pot donar peu a "l'ambigüitat".

stats