MERCAT LABORAL
Crònica 27/05/2011

El BCE exigeix a Zapatero que enllesteixi les reformes per decret

Afeblit per les urnes, Zapatero va reemprendre ahir el camí de les reformes i va topar de nou amb el parlament i els agents socials, mentre el BCE li exigeix que enllesteixi les reformes de manera immedia ta.

Miquel Codolar
2 min
El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, conversa amb el ministre de Treball, Valeriano Gómez, al Congrés.

Madrid.José Luis Rodríguez Zapatero havia anat deixant el debat de les reformes amb els agents socials o els diputats per després de les eleccions. Això ha servit per constatar que les seves polítiques no tenen cap suport al parlament i continuen encallades en el diàleg social. El Banc Central Europeu (BCE) va tornar a reclamar ahir que el govern acabi el paquet de reformes iniciat per generar confiança als mercats.

El govern espanyol "ha de tancar dos o tres moviments per acabar amb la incertesa", va advertir José Manuel González Páramo, del comitè execitiu del BCE, i per fer-ho només hi ha una possibilitat, legislar per decret. Aquestes mesures han de permetre complir amb l'objectiu del dèficit, que les autonomies no tinguin "possibilitats d'amagar el deute" i que la reforma laboral "s'aprovi d'una vegada i no es retardi cada setmana".

És evident a què es referia González. I és que els terminis que dóna el ministre de Treball, Valeriano Gómez, no tenen cap credibilitat. En tres dies ha donat tres dates diferents com a límit per culminar la reforma de la negociació col·lectiva. Dimarts era l'últim dia de maig, dimecres va passar a ser el 6 de juny, i des d'ahir és el 10 de juny. Per tractar aquest assumpte sindicats i patronal es van tornar a reunir ahir, després que la junta de la CEOE -sobretot la patronal madrilenya- considerés insuficient el preacord al quals'havia arribat i demanés al seu president, Joan Rosell, que continués negociant "fins al final". Fonts sindicals, però, van dir que Rosell no havia endurit la seva posició i que havien decidit començar a redactar l'acord cadascú per la seva banda.

Un nou culebrot

I ahir va començar un nou culebrot. Es va celebrar la primera reunió entre sindicats, patronal i govern espanyol per estudiar com frenar l'atur juvenil, de més del 40%. Va ser una primera presa de contacte per establir un calendari i per constatar les discrepàncies. La patronal vol nous contractes i els sindicats, millorar els contractes formatius existents. Es va decidir celebrar aquesta reunió al febrer. D'això ja fa tres mesos i ara hi ha milers d'aturats més.

Al Congrés el PSOE també es va quedar sol a l'hora de votar a favor del pla contra l'economia submergida aprovat per decret i que permet que els empresaris puguin regularitzar els seus treballdors de manera voluntària sense ser sancionats fins al 31 de juliol, quan les sancions passaran a ser més molt més dures. El Congrés també va rebutjar les tres esmenes a la totalitat de la reforma de les pensions, que el govern espanyol vol culminar al juliol, només amb el suport de CiU i CC. La votació va passar sense pena ni glòria tot i que era l'última possibilitat de fer marxa enrere a la jubilació als 67 anys.

stats