CRISI FINANCERA A EUROPA
Crònica 13/08/2011

El BCE obliga Itàlia a avançar un any el pla d'ajust

L'objectiu del govern italià passa per reduir el dèficit públic del 3,9% previst per a aquest any a l'1,6% el 2012. Un any després s'hauria d'acabar el pla d'austeritat amb l'equilibri pressupostari.

R. M. / T. G.
3 min
Reformes urgents L'elevat deute públic italià ha forçat Silvio Berlusconi a fer un pla d'estalvi.

Barcelona.El govern italià treballa per fer front als dubtes sobre la viabilitat dels seus comptes fiscals. Silvio Berlusconi, el president italià, va comparèixer ahir amb el seu ministre d'Economia, Giulio Tremonti, davant dels representants regionals per informar sobre el nou pla d'ajust elaborat pel govern.

El mateix Berlusconi va explicar als presents que el Banc Central Europeu (BCE) l'havia trucat per dir-li que "fixar l'obtenció de l'equilibri pressupostari el 2014 no era convenient". I va afegir: "Per això s'ha decidit avançar-lo al 2013", informa Efe. Així, les pressions de Jean-Claude Trichet han obligat el govern a afanyar-se en la implementació de reformes estructurals, coincidint amb els acords de la cimera europea del 21 de juliol. Per aquest motiu, el govern italià, reunit en consell de ministres extraordinari, va aprovar ahir a última hora un pla d'ajust de 45.500 milions d'euros que s'aplicarà l'any que ve i el 2013. Preveu tirar endavant les mesures anticrisi a través d'un decret llei per accelerar-ne l'arribada al Parlament. El pla d'estalvi podria arribar al senat italià el 22 d'agost.

En concret, Berlusconi preveu un estalvi de 20.000 milions per al 2012 i de 25.000 milions més per a l'any següent, quan s'hauria d'aconseguir l'equilibri pressupostari. El ministre d'Economia italià va deixar clar que l'objectiu final és que el deute públic es redueixi del 3,9% d'aquest any a l'1,6% l'any 2012. Tremonti va voler subratllar que l'estalvi s'obtindrà principalment mitjançant retallades en els pressupostos públics, cosa que va posar en alerta alguns dels representants regionals, als quals tocarà una retallada de 6.000 milions l'any que ve i 3.000 milions més el 2013.

Una altra de les mesures que planteja el pla italià consisteix a reduir els costos de l'administració, que ara són dels més alts d'Europa, i centrar-se en els pressupostos dels ministeris, que es reduiran en 6.000 milions durant el pròxim 2012 i en 2.500 milions més durant el 2013. També hi haurà un augment de la pressió fiscal. Berlusconi va batejar aquest increment dels ingressos com una "contribució a la solidaritat", que suposarà una pujada d'entre un 5% i un 10% pels rèdits de capital més elevats. Així, preveu gravar amb un 5% les rendes anuals que superin els 90.000 euros i amb un 10% les que excedeixin els 150.000 euros.

L'anunci del programa d'estalvi d'ahir va coincidir amb l'alerta del Banc d'Itàlia (el seu governador, Mario Draghi, serà el substitut de Jean-Claude Trichet al capdavant del BCE) sobre el deute públic, que s'ha incrementat fins a arribar als 1,9 bilions d'euros. Aquest nivell representa el 120% del PIB. Amés, el text aprovat ahir inclou l'enduriment de l'evasió fiscal i un increment del gravamen sobre els rendiments financers, del 12,5% al 20%.

Per Berlusconi, no és necessari sotmetre el text del decret llei a una qüestió de confiança durant la tramitació parlamentària, que és el que justament volia el president de la República, Giorgio Napolitano, per poder fer un debat obert amb totes les forces polítiques. Però sembla que el BCE té pressa per aprovar les mesures com més aviat millor.

Els plans per incrementar els ingressos i reduir les despeses ja s'han convertit en habituals a Europa. De fet, ahir mateix el ministre portuguès d'Economia, Vítor Gaspar, va destacar que avançarà a finals d'any un increment de l'IVA aplicat als consums del gas i l'electricitat per a particulars i empreses.

Portugal apuja l'IVA

El tipus impositiu passarà de l'actual 6% al general del 23%. Aquesta mesura estava prevista per al 2012. Gaspar va afegir que les famílies amb menys poder adquisitiu es podran acollir a una mena de tarifa social. En aquest cas, l'estalvi arribarà als 100 milions, que serviran per reduir el dèficit públic al 5,9% aquest any. L'anunci del ministre lusità es va produir abans que els representants de l'equip enviat per la Comissió Europea, el BCE i el Fons Monetari Internacional aprovessin els resultats dels tres primers mesos del préstec facilitat a Portugal en el curs del seu rescat.

Amb l'anticipació del govern portuguès, que ha corregit una desviació de l'1,1% del PIB per valor de 2.000 milions, l'equip dels tres organismes supervisors considera que el país lusità podrà rebre els pròxims mesos part dels 78.000 milions compromesos per als pròxims tres anys. Amb tot, els representants de l'equip -conegut com a Troika- van demanar una reforma del sector bancari, perquè es pugui finançar amb normalitat. Aquesta condició és bàsica per a la recuperació del crèdit.

L'actual crisi financera a la zona euro no deixa ningú indiferent, ni cap país fora de les crítiques. Alemanya s'escapa, de moment, dels ajustos, però comencen a sorgir veus autoritzades sobre la seva responsabilitat en el desenllaç de la crisi.

En aquest sentit, fins i tot l'inversor nord-americà George Soros va criticar ahir l'actitud d'Alemanya. L'origen de l'actual crisi està en la política "dubitativa" de la cancellera Angela Merkel, que va provocar "l'agreujament de la crisi de Grècia i el contagi a altres països", va indicar Soros al diari alemany Handelsblatt , i va assegurar que el país liderat per la cancellera Angela Merkel només pot canviar la dinàmica destructiva de l'eurozona si, entre altres mesures, accepta ampliar el fons de rescat i la introducció dels eurobons, segons informa Isaac Lluch.

stats