Crònica 09/03/2012

El BCE deixa els tipus en l'1% i aparca la barra lliure

Isaac Lluch
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, ahir.

BERLÍN.Poc abans que s'esgotés el termini perquè els bancs creditors acceptessin la proposta de quitança del deute grec, el Banc Central Europeu (BCE) es va contenir amb la pólvora seca. L'entitat guardiana de l'euro va decidir deixar inamovibles els tipus d'interès en el mínim històric de l'1% i va desconsiderar fer altres passos en la lluita contra la recessió, les dificultats creditícies i la crisi del deute. Els pronòstics del BCE sobre la inflació i el creixement, no obstant, continuen sent inquietants.

Amb el manteniment del preu dels diners ja hi comptaven tots els experts. No tant amb la decisió del BCE de tornar a acceptar com a garantia en les seves operacions els bons grecs. En una difícil conjuntura, el president del BCE, Mario Draghi, va celebrar ahir que les dues operacions de barra lliure a tres anys que va portar a terme l'entitat emissora al novembre i la setmana passada han estat "un èxit rotund". "Els mercats s'han tornat a obrir. I la confiança s'està restablint a la zona euro", va destacar. Les dues operacions de liquiditat "han tingut efectes poderosos, però també molt complexos", va precisar el banquer italià, que va declinar pronunciar-se sobre si el BCE tornarà a impulsar una nova injecció de liquiditat a tres anys. En tot cas, Draghi va defensar la seva política de liquiditat davant l'oposició del Bundesbank assegurant que "no hi ha un únic guardià de l'estabilitat".

El Banc Central espera veure els efectes en l'economia de la segona injecció de liquiditat a tres anys, que va tenir lloc el 29 de febrer. Dels 800 bancs que van acudir a aquesta subhasta, 460 eren alemanys i, d'aquests, 430 eren bancs petits. Draghi va concloure que els diners estan ara més a prop de les petites i mitjanes empreses. Abans d'aprovar més mesures de protecció al sistema bancari, però, toca sanejar balances. "Ara la pilota és a la teulada de la banca", va esperonar.

Draghi, amb tot, va pronosticar una caiguda del PIB de la zona euro per a aquest any del 0,5% en el pitjor dels escenaris. L'eurozona es contraurà el 2012 una mitjana del 0,1%. Igualment, l'ens emissor revisa a l'alça la previsió d'inflació (2,4% davant el 2% pronosticat al desembre) a causa de la pujada del preu del petroli.

stats