ALERTA METEOROLÒGICA
Crònica 02/02/2012

BCN en alerta perquè no es repeteixi el caos del 2010

Tot a punt per quan arribi el fred intens. L'Ajuntament de Barcelona no vol que es repeteixi el caos de la nevada del 2010. Ja ha repartit sal i ha preparat les llevaneus, a més d'activar l'operació fred.

Maria Ortega
2 min
Els equips d'emergències del Centre d'Urgències Socials de Barcelona es preparaven ahir per sortir a convèncer sensesostre que s'allotgessin en equipaments municipals.

BARCELONA.Aquesta vegada les previsions meteorològiques han donat marge de reacció als ajuntaments per fer els deures esperant l'onada de fred i la més que possible arribada de la neu. Barcelona, segons el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn, està "preparada per fer front a l'episodi de fred que afectarà Catalunya". L'objectiu amb què treballa l'Ajuntament és que no es repeteixi el col·lapse en què va caure la ciutat amb la gran nevada del març del 2010. Segons les últimes previsions, la neu no arribarà a la capital catalana fins a aquesta tarda -si ho acaba fent-, però el consistori ja va activar ahir al migdia el pla d'emergència municipal per neu i gel en fase d'alerta -es posa en marxa si hi ha més d'un 30% de probabilitats que nevi- i, a primera hora de la tarda, va repartir les primeres tones de sal pels barris de muntanya, amb especial atenció als accessos als hospitals de la zona, el de la Vall d'Hebron i el de Sant Joan de Déu. El primer pas, però, i davant de l'evidència de la baixada dels termòmetres, va ser ampliar el nombre de llits per allotjar persones sense llar.

"Estem molt pendents de la situació meteorològica i, en cas d'empitjorament, tots els serveis municipals estaran preparats", va assegurar Forn abans d'insistir en la importància de la "col·laboració ciutadana". L'Ajuntament demana prudència en cas de nevada. Insisteix que ningú agafi el vehicle privat si pot desplaçar-se en transport públic, especialment en metro i ferrocarril, perquè la xarxa d'autobusos també pot patir alteracions. Per previsió, ahir també es van aturar els treballs de reg dels carrers i es van apagar els aspersors dels parcs i els sortidors de les fonts per evitar que les baixes temperatures donin lloc a plaques de gel. Amb vista a l'arribada de la neu, Barcelona disposa de 14 vehicles llevaneu i l'àrea de Medi Ambient té preparades sis retroexcavadores (amb pales) d'actuació immediata, així com 420 tones més de sal emmagatzemada.

Atenció als més vulnerables

Ja a les set del matí d'ahir es va activar l'operació fred per reforçar els equips d'emergència del Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB), que detecten les persones sensesostre -unes 850 segons les dades de l'últim recompte- i les intenten convèncer perquè s'allotgin en algun dels equipaments municipals. La ciutat ha ampliat en 150 el nombre de llits disponibles amb la posada en funcionament del centre d'acollida d'Acàcies, que s'activa en casos d'urgència. Aquesta xifra suposa un increment de 50 llits en relació amb l'operació fred de l'any passat i eleva a 1.450 les places ofertes per l'Ajuntament, que un cop superat aquest límit té previst allotjar les persones necessitades en hostals i pensions. La tinent d'alcalde de l'àrea de Qualitat de Vida, Maite Fandos, va insistir ahir que l'operació no es dirigeix només als sensesotre, sinó també a les persones vulnerables, com ara la gent gran que viu en pisos sense calefacció. El telèfon d'atenció a ciutadans amb situació vulnerable és el 900 70 30 30.

stats