SEGURETAT
Crònica 17/04/2012

BCN controlarà amb càmeres els aldarulls dels grups violents

Barcelona vol millorar la captació d'imatges d'aldarulls per tenir proves contra els implicats i estudiarà la videovigilància. Per prevenció, a més, no s'autoritzaran alguns recorreguts de manifestació.

M. Ortega / A. Balanzà
2 min
BCN controlarà amb càmeres els aldarulls dels grups violents

BARCELONA.Barcelona encara un mes de maig mogut, amb convocatòries com la manifestació de l'1 de Maig, la reunió del Banc Central Europeu o el primer aniversari del moviment 15-M -a més de les possibles celebracions blaugranes- i la ciutat té encara molt present la imatge de l'Starbucks en flames del dia de la vaga general. Segons l'alcalde, Xavier Trias, aquell dia va estar "a punt d'haver-hi una tragèdia". L'alcalde entén que situacions similars "no es poden repetir". La junta de seguretat del consistori es va reunir ahir de manera extraordinària -amb la presència del conseller d'Interior, Felip Puig- per traçar estratègies que impedeixin que el vandalisme torni a arribar a aquests extrems.

Trias va explicar després de la trobada que centraran els esforços en la prevenció i a aplanar el camí a la justícia perquè actuï contra els violents amb proves, amb imatges. Per això, l'Ajuntament analitzarà la implantació d'un sistema de videovigilància que permeti identificar els violents. "Farem un estudi per veure quines eines calen i quins efectes poden tenir", va concretar l'alcalde. Una solució que se sumarà a la mesura anunciada pel conseller d'Interior, Felip Puig, de crear una web perquè els ciutadans "ajudin a identificar els causants dels aldarulls". En tot cas, les càmeres que estudia implantar Barcelona no estaran a punt per a les convocatòries del maig, segons va puntualitzar el conseller. Puig també va informar que una de les mesures previstes en matèria de prevenció és modificar els itineraris de manifestacions que, en convocatòries anteriors, ja hagin acabat amb actes violents.

El conseller, a més, no tanca la porta a tornar a fer servir tubs de fum i gasos lacrimògens, com els que es van aplicar durant la jornada de la vaga general. Ahir no va voler concretar, però, si està previst que els Mossos d'Esquadra utilitzin nous elements de dissuasió en les pròximes convocatòries. El conseller va remarcar, a més, la necessitat de col·laboració entre cossos policials -també amb la Policia Nacional- en determinats dispositius.

Col·laboració ciutadana

Un altre punt d'acord entre l'alcalde i el conseller d'Interior és la voluntat d'involucrar-hi la ciutadania. "Els violents no poden trobar empara en cap àmbit social, en cap entitat ni en cap sector", va puntualitzar Trias, que va situar la conscienciació ciutadana al mateix nivell que la prevenció. L'alcalde també va apuntar la urgència de canvis legals perquè policia i judicatura siguin més "eficaces". I, de fet, avui Trias es reuneix a Madrid amb els ministres de Justícia i Interior per abordar les modificacions legals que han començat a apuntar per endurir les penes als violents.

Puig no va voler entrar en el debat sobre la perillositat de l'ús de pilotes de goma -obert arran de la mort d'un jove a Bilbao-, però va detallar que a Catalunya no hi haurà canvis com els que farà l'Ertzaintza, perquè les pilotes ja s'usen "excepcionalment" i només per part dels antiavalots. La pregunta sobre els danys que poden causar aquests projectils, però, va irritar Trias, que va tallar el conseller per recalcar que el que "és un perill són els violents".

stats