Crònica 21/12/2011

BCN cura les ferides del tram aturat

Sense diners per al tram central de la L9, que està aturat sine die, el Govern assumeix l'arranjament dels espais amb obres enquistades a Barcelona, com les places Lesseps o Maragall. El pla costa 2,6 milions.

Maria Ortega
2 min
La plaça Maragall començarà al gener els treballs d'arranjament que han de servir per minimitzar l'impacte de les obres aturades de la L9.

BARCELONA.No hi ha data per reprendre les obres al tram central de la línia 9. Fins que no hi hagi dotació pressupostària, les tuneladores, que en aquests moments estan aturades abans de l'estació de Manuel Girona i a la plaça Lesseps, no continuaran avançant cap a Mandri, on s'havien de trobar. Aturats els treballs, el Govern ha atès la petició de l'Ajuntament de Barcelona de minimitzar les molèsties que els veïns de les zones afectades per les obres fa anys que suporten i invertirà 2,6 milions d'euros en l'arranjament de punts com les places Joaquim Folguera (aixecada per les obres de l'estació d'El Putxet), Maragall o Lesseps.

De les 11 estacions compreses en aquest tram central, s'actuarà en la superfície de les sis que ja tenen les obres arrancades i que provoquen una forta afectació a l'espai públic. Uns treballs que, segons va apuntar ahir el tinent d'alcalde d'Habitat Urbà de l'Ajuntament, Antoni Vives, "no són una despesa, sinó una inversió, perquè gran part d'aquesta reurbanització es mantindrà quan es reprenguin les obres de la L9".

El cost dels treballs d'aquest tram, però, s'eleven fins als 900 milions d'euros, segons va puntualitzar ahir el director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, que va insistir que ara l'objectiu bàsic per al Govern és connectar l'aeroport i la Zona Franca amb el centre de Barcelona el 2014 i que per això el pressupost del 2012 preveu una partida de 54 milions d'euros per completar aquest enllaç. A la part central, en canvi, assumida la paràlisi de les obres, la prioritat és "recuperar els vials ocupats i el mobiliari urbà per a l'ús ciutadà" i, en definitiva, "tornar l'espai als veïns", com apuntava ahir Font.

Aquests treballs de restitució de les àrees fins ara ocupades per les obres començaran a partir del gener i s'enllestiran, segons Vives, durant el 2012. Prop de nou anys després de l'inici del viacrucis, doncs, els veïns de la plaça Maragall recuperaran la normalitat. Pel camí, hauran abaixat la persiana alguns negocis i l'espai haurà perdut vida, com lamentaven ahir veïns i comerciants de la zona, farts de pròrrogues i promeses. Ara la previsió és recuperar la plaça amb una àrea infantil.

L'operació de sanejament de ferides obertes també arribarà a punts com la plaça Lesseps, on tot i mantenir-se una zona per a obres -la tuneladora no es retira i s'hi hauran de fer els treballs periòdics de manteniment-, s'hi obrirà un pas que ha de servir per reconnectar la part nord amb la part sud amb la idea que l'espai pugui funcionar per fi com a plaça, més de dos anys i mig després de la seva inauguració. Un dels punts més complicats de reparar és la plaça Sanllehy, on es mantindrà un espai obert, però s'hi arranjaran les voreres. També s'intervindrà als voltants de les estacions de Sarrià, Mandri i El Putxet.

stats