Crònica 22/03/2012

BCN endureix l'ordenança de civisme contra la prostitució

Maria Ortega
2 min
El canvi en l'ordenança de civisme vol acabar amb les zones de concentració de prostitució al carrer.

BARCELONA.Barcelona torna a endurir l'ordenança de civisme. Aquest cop, per lligar més curt la prostitució. CiU i el PP van fer front comú ahir -una vegada més- a la comissió municipal de Presidència per estendre la prohibició d'oferir o demanar serveis sexuals al conjunt de carrers de la ciutat i per eliminar l'avís previ a la sanció. Un pas que té l'oposició de tots els grups d'esquerra del consistori i que implicarà modificar els articles 39 i 40 de l'ordenança per acabar amb el que el PP considera una normativa "ambigua". Un cop enllestida la modificació, que ara afronta un període d'exposició pública d'un mes -es pot aprovar al maig-, l'ordenança preveurà sancions per a prostitutes i clients que actuïn a la via pública. No entrarà a valorar si la seva activitat és o no compatible amb els usos de l'espai, com es feia fins ara quan aquestes situacions no es produïen a menys de 200 metres d'un centre escolar, uns límits en què ja eren sancionables.

La proposició que ahir va presentar el PP preveu que es pugui sancionar qualsevol persona que negociï serveis sexuals al carrer, i que es mantingui la multa de fins a 750 euros quan aquesta negociació sigui a a prop d'una escola. Tot plegat, eliminant l'avís previ a la multa. Segons la regidora popular Ángeles Esteller, l'exercici de la prostitució als carrers "té un gran impacte a la ciutat", i, per això, cal concretar la prohibició. Una idea que, com va explicar el tinent d'alcalde Joaquim Forn, l'equip de govern comparteix en les línies bàsiques, tot i que hi presentarà al·legacions. Un dels objectius és, segons Forn, aplanar el camí a la Guàrdia Urbana a l'hora de sancionar els clients.

PSC, ICV-EUiA i UxB van criticar que caldria una regulació de rang superior a l'ordenança per abordar el problema i van demanar un debat profund. Van lamentar, a més, que la prohibició podria suposar més marginalitat, segons va remarcar l'ecosocialista Elsa Blasco, o fer aflorar prostíbuls, com va assenyalar Joan Laporta (UxB). Forn va respondre amb convenciment que la llei d'espais públics de Catalunya estarà enllestida aquest any.

stats