DIADA ELS ACTES AL TERRITORI
Crònica 12/09/2011

Badalona agafa el relleu de Sant Boi gràcies a Albiol

El clima de tensió política a Badalona després de la suspensió dels actes de la Diada propiciada per l'alcalde del PP, Xavier García Albiol, es va resoldre ahir entre crits i un augment de la participació.

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Badalona, el conservador Xavier García Albiol, ahir sota una estelada, a la plaça de la Plana.

Badalona.Trenta-cinc anys després de la primera celebració de la Diada des de la recuperació de la democràcia, el pol d'atracció fora de Barcelona tradi cio nalment s'havia establert a Sant Boi de Llobregat, però ahir es va traslladar a Badalona. L'arribada del PP a l'alcaldia i la nova polèmica ha tensat políticament la ciutat, que s'ha quedat sense acte institu cional per primer cop des del 1979. Això va fer concentrar dirigents socials de l'àmbit nacional i tots els mitjans de comunicació a la plaça de la Plana -la més gran del centre històric-, on des del 1984 Òmnium fa la Diada cívica amb les entitats.

I allà, al monument "als herois badalonins i a tots els que van lluitar en defensa de les nostres irrenun cia bles llibertats", l'alcalde s'hi va presentar per primer cop com a dirigent del PP per deixar una safata de flors blanques i blaves amb la gavina dels populars al costat de l'estelada que van clavar els organitzadors des de dissabte al vespre. Entre crits eixordadors -aquesta és la tercera vegada en cent dies que Albiol s'ha d'enfrontar a aquest am bient-, l'alcalde va defensar que "a Badalona s'ha celebrat la Diada amb un acte que ha organitzat l'Ajuntament i que s'ha pagat amb els impostos dels ciutadans", en referència a l'ajut municipal en l'organització de l'acte. La sorpresa va ser que els setze regidors de l'oposició van precedir-lo en les ofrenes i van trencar per primer cop el protocol que feia que la primera entitat a dipositar flors al monument fos Òmnium.

Catalanisme 'encomanadís'

Però que no era una estricta celebració local ho va demostrar la presència dels tres presidents de la Federació Llull: Muriel Casals, com a presidenta d'Òmnium Cultural; Eliseu Climent, en nom de l'Associació Cultural del País Valencià, i Jaume Mateu, en representació de l'Obra Cultural Balear, que acostumen a participar només en els actes de la Diada a Barcelona. Casals, en nom de tots tres, va lamentar els crits ("a vegades és difícil contenir els sentiments") però va confiar irònicament que a García Albiol "se li encomani la catalanitat".

A l'altra banda de la tensió política, entitats com ara la Hermandad Rociera La Esperanza, l'associació Flamenco Vivo i l'Associació Cultural Xinesa-Catalana van participar amb normalitat i amb delegacions nombroses a l'ofrena, al costat dels castellers i del Club de Futbol Badalona. La presidenta de Badalona Som Tots, Dolors Sabater, remarcava aquest fet i ajudava a concloure la Diada: "En sap molt, de fer números, l'alcalde".

stats