POLÍTICA
Crònica 11/01/2011

El regidor de Badalona que ha combatut el PP serà el nou director general d’Immigració

Josep Pera és regidor de Ciutadania i Convivència des del 2007. Artur Mas ha descartat finalment Àngel Colom

Joan Serra / Isaac Salvatierra
2 min
Josep Pera

BarcelonaArtur Mas ha optat finalment per un perfil tècnic per assumir la difícil àrea d’Immigració del nou executiu. Josep Pera (Badalona, 1965), actualment regidor de Ciutadania i Convivència de l’Ajuntament de Badalona, assumirà el càrrec de director general d’Immigració. El nomenament és probable que s'ajorni fins al consell executiu de la setmana que ve. Pera es fa càrrec de la cartera d’Immigració de la tercera ciutat de Catalunya des del 2007. En aquests tres anys, ha trepitjat molt carrer i s’ha encarregat de trencar tòpics davant el discurs extremista del líder del PP local, Xavier García Albiol. Des de l’equip de govern, CiU ha optat per aplicar una tercera via en matèria d’immigració, a mig camí entre el discurs populista del PP i les polítiques més toves del PSC, que sovint ha amagat el cap sota l’ala. Badalona està governada pel PSC, CiU i ERC.

El nomenament de Josep Pera es pot interpretar com un premi a la tasca de CiU a Badalona. Ferran Falcó –exmà dreta de Felip Puig a Adigsa (l’agència d’habitatge de la Generalitat) durant els últims anys de Pujol– ha millorat les expectatives electorals de la federació en un feu tradicionalment de l’esquerra. CiU, de fet, va ser la força més votada a Badalona en les eleccions al Parlament. Pera va fer el salt a la política nacional de la mà de Pere Esteve, quan era secretari general de CDC. El 2003 va tornar a la seva ciutat com a regidor.

Àngel Colom, president de la sectorial d’immigració de CDC, no serà finalment la cara visible de les polítiques migratòries del govern d’Artur Mas. Tot i que en els darrers anys ha cuinat i amorosit el discurs convergent en matèria d’immigració –en la campanya electoral Colom va disposar de protagonisme en l’acte que va organitzar amb 2.000 nouvinguts per donar suport a Mas–, el perfil de l’exlíder d’ERC no s’ajustava a les particularitats del càrrec. Es buscava més un gestor que un agitador polític de llarg recorregut. Abans de les eleccions, Artur Mas ja el va descartar com a diputat malgrat que la sectorial d’immigració el va proposar.

Fonts del departament de Benestar Social i Família es van afanyar a detallar ahir que la transformació de la secretaria per a la Immigració en una direcció general dins la conselleria de Josep Lluís Cleries no implicarà una retallada dels esforços destinats a gestionar el fenomen migratori. Aquestes mateixes fonts apuntaven que el canvi d’organigrama i la rebaixa del rang només suposarà que el sou assignat al director general sigui més baix. La conselleria subratllava ahir que l’atenció a la diversitat continuarà sent una línia prioritària.

stats