Crònica 17/02/2011

Bahrain atrinxera la protesta en una nova plaça Tahrir

Redacció
2 min

L'epicentre informatiu de l'efecte dominó de les revoltes populars al Pròxim Orient tornava a ser ahir Bahrain. Tot i ser un més dels petits emirats que controlen el golf Pèrsic i on la població no arriba als 800.000 habitants, aquest país és un aliat clau a la zona per als Estats Units, i és el lloc on la marina nord-americana té la cinquena flota més important del món.

Fa tres dies que milers de persones ocupen el centre de la capital, Manamah. Seguint el model egipci, s'han atrinxerat a la plaça Pearl, que han rebatejat com a plaça Tahrir -en al·lusió a la del Caire- per demanar unes àmplies reformes al govern. Ahir al matí, es van sumar a la protesta els manifestants que hi van arribar per atendre el funeral de l'home que va morir dimarts durant els enfrontaments amb la policia en un altre funeral. Els fidels compaginaven les pregàries amb eslògans contra el rei, Sheik Hamad, que havia lamentat les morts a la televisió pública la nit anterior. Durant tot el dia, la policia es va mantenir al marge i també va donar el condol a les famílies dels afectats, segons fonts policials.

La majoria de protestes a Bahrain les protagonitza la majoria xiïta, governada per les elits sunnites des de la independència del Regne Unit el 1971.

Repressió a l'Iran i al Iemen

A l'Iran les protestes tampoc cessen, i el funeral ahir per l'universitari mort durant la repressió policial de fa uns dies ha estat el detonant de noves manifestacions i una nova víctima. La televisió estatal ha contestat a les protestes amb les imatges d'una gran manifestació de suport al govern del president Ahmadinejad al centre de Teheran.

I el Iemen ja fa cinc dies que viu protestes consecutives a la capital i al sud. Almenys dues persones han mort per trets de la policia, segons fonts de l'oposició. El president, Ali Abdul·lah Sàleh, va deixar clar ahir que "l'única manera factible de canviar les coses és a les urnes, i no amb mecanismes colpistes".

stats