CRISI LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA
Crònica 12/02/2012

Baixaran més els lloguers?

El cost mitjà s'ha estabilitzat a nivells del 2005 i no es preveu que segueixi baixant, però ara s'obre la porta a renegociar contractes firmats en l'època més cara

Roger Tugas
3 min
UNA IMATGE MÉS COMUNA 
 El nombre de pisos de lloguer s'ha incrementat per la impossibilitat de vendre  al preu volgut.

BARCELONACatalunya és un país que té molt interioritzada la cultura de la propietat en l'habitatge, i això ha enquistat unes proporcions de pisos de lloguer inferiors al 20% del parc total d'habitatges, la meitat que la mitjana europea. La crisi i l'esclat de la bombolla immobiliària, però, estan servint perquè aquesta fórmula guanyi molts adeptes, fins al punt que el nombre de contractes de lloguer firmats a Catalunya el 2010 doblava la xifra de només cinc anys abans. I els preus que es pagaven i que havien assolit el punt màxim el 2008 també van baixar en dos anys al nivell del 2005.

Aquesta tendència, però, es va estabilitzar l'any passat i potser els preus no cauen més. El president de l'Associació de Promotors de Barcelona, Enric Reyna, defensa que "els preus estan molt estabilitzats" tot i que no descarta "baixades puntuals" en certs barris. El president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Joan Ollé, creu que el preu mitjà sí que baixarà, però no serà per als nous pisos que entrin al parc de lloguer, sinó per a aquells amb contractes firmats els últims cinc anys, que es renegociaran a la baixa i faran caure la mitjana. De fet, Ollé assegura que ara "quan el llogater veu que el preu d'ara és més baix del que va pactar, encara que no hagi acabat el contracte parla amb l'administrador i en més del 80% dels casos es posen d'acord per abaixar el preu". És, doncs, un bon moment per renegociar els lloguers.

Aquest canvi de tendència no es deu a unes noves prioritats dels ciutadans, segons Reyna, ja que "sempre hi ha hagut demanda, però no hi havia oferta". Ara, però, la dificultat de molts propietaris per vendre els pisos al preu volgut els ha convençut per llogar-los temporalment. La Caixa, per exemple, ha ofert 8.000 nous pisos de lloguer aquesta setmana. Això, lligat a la dificultat per accedir a una hipoteca i l'ofec econòmic de moltes famílies, explica la popularització de la fórmula.

Tot i això, els professionals preveuen que les noves prioritats es mantinguin només parcialment un cop superada la crisi. El percentatge de parc de lloguer creixerà, però sense arribar als estàndards europeus. De fet, una de les fórmules que s'està popularitzant últimament és la del lloguer amb opció de compra, de manera que una part del preu que s'abona mensualment pot servir com a entrada per adquirir el pis un cop acabat el contracte de lloguer.

Avals públics de la Generalitat

Un dels frens al lloguer és el col·lapse del sistema judicial, que impedeix que els impagadors siguin desnonats en el termini legal, que una reforma del 2009 accelerava fins als 15 dies. La falta de mitjans, però, n'ha impedit l'aplicació. Una eina per salvar aquest escull són els avalloguers de la Generalitat, que "fins ara han funcionat molt bé", segons Ollé. Són un sistema de cobertura que ofereix el Govern per a possibles impagaments dels llogaters de fins a sis mesos des de la data d'interposició de la demanda fins a la recuperació de l'habitatge. S'hi poden acollir tots els llogaters que paguin menys de les quotes màximes fixades i dóna seguretat als propietaris que tenen por dels impagaments. El Govern, a més, assegura que els mantindrà tot i les retallades, a diferència de les ajudes per pagar el lloguer, que deixaran de ser permanents, i les destinades als joves, que ja no es poden sol·licitar.

CONSELLS ABANS DE LLOGAR

Recerca

Abans de triar un pis barat, mira més enllà del preu: fixa't en els serveis i transports del barri, l'estat dels electrodomèstics i que estiguin donats d'alta els serveis d'aigua, gas i electricitat. Negocia que les despeses de comunitat i els impostos municipals els pagui el propietari.

Preu

Durant cinc anys, el preu puja com l'IPC i pots negociar que segueixi així després. Si no pactes res i marxes abans, se't pot exigir pagar el lloguer fins que acabi el contracte.

Obligacions

Fes un inventari de mobles, ja que et poden demanar que deixis el pis com l'has trobat. Qualsevol canvi o obra necessita el permís del propietari.

stats