EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Crònica 06/03/2012

Balmón esbronca els dirigents del PSC que qüestionen el PSOE

El número dos del PSC, Antonio Balmón, no vol que membres de l'executiva critiquin les votacions del partit al Congrés. La bronca va venir per la posició contra la cessió a la Generalitat del 0,7% de l'IRPF.

Pere Martí
2 min

BARCELONA.Havia de ser una executiva tranquil·la, amb tot el protagonisme per a Pere Navarro i la seva conferència del pacte fiscal, que ha aconseguit que el primer secretari del PSC marqui per uns dies l'agenda política catalana. Però la calma es va trencar quan va demanar la paraula l'alcalde de Cornellà i secretari d'acció política del partit, Antonio Balmón, que va carregar durament contra els membres del grup del PSC al Parlament que van qüestionar que al Congrés de Diputats els socialistes catalans votessin en contra de la cessió a la Generalitat del 0,7% de l'IRPF.

El PSC havia votat a favor d'aquesta cessió a la cambra catalana, però al Congrés, en comissió, hi va votar en contra per no trencar la disciplina de vot del PSOE, en una votació que no tenia cap trascendència perquè el PP té majoria absoluta. Fins a l'últim minut, la diputada Esperança Esteve va intentar convèncer els seus companys de files federals, però no se'n va sortir.

Aquella votació va fer que molts diputats al Parlament expressessin el seu malestar als passadissos de la cambra i que alguns remarquessin que s'havia incomplert el mandat congressual del PSC de votar diferent al PSOE en els temes que afectessin directament Catalunya.

Abandonar l'executiva

Durant l'executiva d'ahir, la diputada Esperança Esteve es va excusar per la votació, admetent que hi havia hagut poc temps per negociar-la, però ho va fer en to conciliador. La polèmica va saltar quan Balmón es va referir a aquest tema, ja que segons fonts presents va carregar durament contra els diputats catalans que van manifestar públicament la seva discrepància, perquè això dóna una imatge de descoordinació que perjudica el PSC i a més no ajuda a renegociar de manera tranquil·la les relacions amb el PSOE. L'alcalde de Cornellà i actual número dos del PSC va arribar a insinuar que qui no estigui d'acord amb com està portant les coses la direcció del partit pot abandonar l'executiva.

La contundència de l'alcalde de Cornellà no va ser contestada per Navarro, ni per cap dels al·ludits directament, perquè van considerar que només serviria per posar més llenya al foc. Més enllà d'aquest incident, la reunió de l'executiva, celebrada ahir al matí, es va centrar en la valoració de l'impacte de la proposta de pacte fiscal que va presentar Navarro la setmana passada, que tots els presents van valorar positivament, i en la preparació de les crítiques a la reforma laboral que el PP aprovarà dijous al Congrés. El PSC considera que la reforma, a més d'injusta, no és constitucional ni estatutària, perquè envaeix competències de la Generalitat en polítiques actives d'ocupació.

stats