SECTOR FINANCER
Crònica 27/01/2012

Banc Sabadell preveu que el crèdit seguirà estancat el 2012

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, creu que enguany el nivell de crèdit de l'entitat es mantindrà igual que el 2011, any en què va repuntar un mínim 0,8%. Tot i això, el banc guanya clients.

Toni Garganté
2 min
Banc Sabadell preveu que el crèdit seguirà estancat el 2012

BARCELONA.L'entitat va incrementar un 7% els recursos de clients durant el 2011. El grup va superar per primer cop els 100.000 milions d'euros en actius totals d'usuaris, amb un augment del 3,4%, però la inversió creditícia va quedar pràcticament estancada, amb un augment testimonial del 0,8%, fins als 73.635 milions. El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va destacar ahir en la presentació de resultats de l'any passat que la tendència seguirà enguany en una atonia similar, per culpa de l'aturada del consum i de la inversió empresarial.

Sobre la possible incidència negativa que pot suposar la demanda de crèdit per part de les administracions públiques sobre l'oferta de crèdit a particulars, Oliu va negar que hi hagués cap relació, i va assegurar que "les primes de risc determinen el cost dels crèdits a les administracions". Banc Sabadell va acordar un crèdit de 150 milions per a la Generalitat el 29 de desembre per pagar part de la paga extra de Nadal. El tipus d'interès que pagarà el Govern al Sabadell és del 6%.

Malgrat l'escassa activitat creditícia, l'entitat va guanyar clients l'any passat i va guanyar quota de mercat en tots els fronts, tant en particulars com en el segment d'empreses. Les elevades dotacions de 1.049 milions per compensar el possible deteriorament hipotecari i de promotors van provocar una caiguda del benefici net del 39%, fins als 231,9 milions. La morositat es va situar en el 5,95%, amb una cobertura de riscos del 48,4%.

Les pimes arriben al crèdit

Una enquesta del Consell Superior de les Cambres de Comerç destaca que el 76% de les pimes que van demanar un crèdit a finals de l'any passat el van aconseguir, contràriament al que havia denunciat fins ara l'empresariat. Amb tot, disminueix el percentatge d'empreses que demanen un préstec: el 2010 era el 68,8% i l'any passat va baixar fins al 51,5%. A més, cal remarcar que el 93,5% de la demanda es va centrar en el finançament de circulant. El 71,3% de les pimes que van sol·licitar un crèdit es van trobar amb un augment dels tipus d'interès a pagar i de les comissions.

Penedès redueix dimensió

Caixa Penedès serà la primera entitat que reduirà els membres de l'assemblea de l'entitat, que només manté una desena de treballadors. Dels actuals 100 representants es passarà a 60, el mínim establert per llei. BMN, el grup al qual pertany Caixa Penedès, prepara una reducció de sous del 5% dels 7.000 treballadors que agrupa.

Consellera de CaixaBank

María Teresa Bartolomé Gil, vocal del consell d'administració de La Caixa, ha estat nomenada consellera de CaixaBank, en substitució de Gonzalo Gortázar.

stats