SECTOR FINANCER
Crònica 22/07/2011

Banc Sabadell seguirà de compres al mercat espanyol

Toni Garganté
2 min
Banc Sabadell seguirà de  compres al mercat espanyol

Barcelona.El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va reconèixer ahir que l'entitat "seguirà amb vocació compradora" davant les oportunitats que puguin sorgir els mesos vinents. Tot i reconèixer que hi pot haver més interès a créixer a l'estranger per compensar l'anomenat "risc país" espanyol, "també es veritat que ara és en el mercat interior on hi ha oportunitats a més bon preu". D'aquesta manera es va referir a les recents sortides a la borsa fetes aquesta setmana (Bankia i Banca Cívica). Guardiola va admetre que l'entitat ha canalitzat inversions per valor de 42 milions d'euros en l'estrena de Bankia (30 milions a través del banc, 10 milions més amb mandats dels seus clients i la resta en fons d'inversió).

El Sabadell, que ha baixat del quart al sisè lloc en el llistat espanyol, a causa de la transformació en bancs de CaixaBank i la mateixa Bankia, manté el seu pla de creixement orgànic. "Però sí que és veritat que hauríem de fer un salt. Si surt una oportunitat pel camí, de ben segur que l'aprofitarem", va argumentar Guardiola. De fet, el banc català va comprar a finals de l'any passat Banco Guipuzcoano (ha tancat un total de 167 oficines des del novembre passat) i en els últims 12 anys ha integrat quatre bancs més.

Amb tot, Banc Sabadell segueix el seu pla estratègic Crea, que preveu passar d'una quota de mercat del 3,5% al 4,9%. L'entitat va obtenir en el primer semestre de l'any en curs un benefici net de 164,3 milions, fet que va suposar una caiguda del 21,4% sobre el mateix període del 2010.

Respecte a les proves d'estrès del divendres passat (té un capital de màxima qualitat del 9,27%), Guardiola va carregar sobre les diferències de criteri que va introduir l'Autoritat Bancària Europea (EBA). "Em costa molt d'entendre que quedessin fora dels exàmens els bons obligatòriament convertibles en accions", ja que tots els analistes els consideren com a capital de primera necessitat, va reblar.

El responsable de Banc Sabadell va eludir carregar explícitament contra el Banc d'Espanya per no defensar del tot les entitats espanyoles davant l'EBA, tot i que va dir que "en canvi, sí que es van comptabilitzar com a capital màxim les quantitats de les entitats que van demanar diners públics (a través del FROB) fa més d'un any, quan al final s'han de considerar com un préstec que cal tornar".

La morositat es va situar en el 5,5%. L'entitat preveu vendre enguany 400 milions en actius immobiliaris. El total de la cartera arriba als 3.601 milions, dels quals 2.099 milions corresponen a immobles que ja s'estan venent. Les vendes s'han fet amb descomptes del 25%.

stats