ELS MOVIMENTS EN EL SECTOR FINANCER
Crònica 11/04/2011

Banc Sabadell tanca l'absorció del Guipuzcoano

El banc que presideix Josep Oliu ha tancat aquest cap de setmana la integració informàtica de Banco Guipuzcoano. Però lluny d'aturar-se, ara vol mantenir el seu creixement en el segment de caixes.

Toni Garganté
3 min
Jaume Guardiola i Josep Oliu en l'última presentació dels resultats de Banc Sabadell, corresponents a l'any passat.

Barcelona.Banc Sabadell va finalitzar ahir l'absorció de Banco Guipuzcoano. L'entitat que presideix Josep Oliu va presentar una opa amistosa l'estiu passat sobre el banc basc. El resultat va ser que més del 90% dels accionistes van acceptar l'operació el setembre passat. Des de llavors, Banc Sabadell ha digerit el Guipuzcoano pas a pas i ha fixat per a aquest cap de setmana el moment per unificar la plataforma tecnològica, la situació més delicada en qualsevol absorció.

Un total de 250 persones van supervisar amb èxit dissabte i diumenge la migració informàtica, amb l'objectiu de començar dilluns amb tota l'operativa tecnològica rodada, va explicar un portaveu del grup bancari. El director general d'operacions i desenvolupament corporatiu de Banc Sabadell, Miquel Montes, va destacar a través d'un comunicat que la integració de les dues entitats s'ha pogut fer satisfactòriament amb poc més de cinc mesos. De fet, l'entitat catalana ha desenvolupat en els últims anys una llarga experiència en absorcions d'entitats, la gran palanca de creixement que ha utilitzat per situar-se en un volum de d'actius de 95.000 milions d'euros i una xarxa de 1.300 oficines, amb 10.500 empleats.

Banc Sabadell ha comprat fins a sis entitats en els últims 16 anys, totes a Espanya. Al marge queden dues operacions més als Estats Units, concretament a Miami, on últimament ha unificat la marca en Sabadell United Bank. Tot va començar l'any 1996, quan el banc català va comprar la xarxa espanyola del grup NatWest i Banco de Asturias. Quatre anys més tard es va quedar amb Banco Herrero -a través d'un intercanvi d'actius amb La Caixa-, operació que va catapultar Banc Sabadell a la quarta posició del sector espanyol. El 2004 va protagonitzar una altra compra: la de Banco Atlántico. I ja el 2006 va fer el mateix amb Banco Urquijo. Finalment, l'any passat va plantejar la mateixa operació amb el Guipuzcoano, finalment amb èxit.

Manteniment de la marca

L'adquisició d'aquest banc ha suposat que el grup Sabadell ha passat a situar-se en la quarta posició al País Basc i Navarra. L'entitat ha variat la seva organització comercial en la direcció territorial nord, que ha passat de 68 a 181 oficines. A més, s'ha produït a àmbit laboral una homologació de les condicions laborals dels empleats de Banco Guipuzcoano amb els de Banc Sabadell. Però al marge d'aquests canvis, la marca Guipiuzcoano es mantindrà, com ho ha fet l'entitat vallesana amb la majoria d'entitats que ha adquirit, com Herrero i Urquijo.

La tradició integradora de l'entitat, en la qual Jaume Guardiola manté el càrrec de conseller delegat, ha fet que aparegui en totes les llistes quan es planteja la venda d'un banc. En els últims mesos, també ha aparegut en totes les travesses per quedar-se amb caixes, una vegada obert el procés de consolidació d'aquest segment. El rumor que va agafar més força a finals de l'any passat va ser la possibilitat de quedar-se amb Catalunya Caixa. Tothom ha reconegut contactes, però ningú ha admès una opció clara en aquest sentit. De fet, el principal problema se situa en la naturalesa jurídica de cada entitat. Banc Sabadell té uns accionistes, mentre que les caixes encara no en tenen.

Augment de quota

Amb tot, fonts del sector asseguren que l'entitat catalana vol aprofitar la reestructuració del segment de caixes per mantenir el seu creixement. Malgrat que Oliu en cada presentació de resultats destaca que el seu pla estratègic preveu només creixement orgànic, des de fa uns dies ha mostrat interès a adjudicar-se Caja Mediterráneo (CAM), la caixa alacantina que serà pràcticament subhastada en les pròximes setmanes. Ibercaja i Santander sembla que s'han avançat en l'adquisició de la CAM, però en tot cas, Banc Sabadell vol aprofitar la situació actual entre les caixes, tenint en compte que en breu s'hauran de valorar els seus actius.

En aquest sentit, Banc Sabadell també ha realitzat operacions financeres per incrementar el seu capital de màxima qualitat ( core capital ). Així, el febrer passat va decidir augmentar els seus recursos per un import de 400 milions amb una emissió de 126,3 milions d'accions destinades a inversors qualificats. Aquesta operació, equivalent al 10% del seu capital, va incrementar el capital bàsic, que va passar del 8,20% al 8,80%.

Al marge, doncs, de les adquisicions futures, Oliu vol incrementar la seva quota en el mercat espanyol. Del 3,5% que manté en el negoci global vol passar al 5% en un termini de tres anys. Això vol dir que ha de captar un milió de clients. I com que Banc Sabadell té una presència més gran en els productes destinats a empreses, vol centrar-se bàsicament a créixer en banca per a particulars.

stats