Crònica 04/05/2011

El Banc d'Espanya diu que el crèdit seguirà sense fluir

Segurament als empresaris els resultarà obvi que l'aixeta del crèdit bancari no flueix, sinó que només goteja. El Banc d'Espanya va posar números a aquest fet. També va augurar que la situació continuarà.

Ariadna Carbonell
2 min
El president de Pimec, Josep González, i el director de l'àrea econòmica Modest Guinjoan, durant la roda de premsa prèvia a l'assemblea de la patronal.

Barcelona.L'anhelat retorn del crèdit s'està fent pregar, i sembla que, de moment, no està prevista cap reaparició. La setmana passada ho deixava clar el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola: res d'augments del crèdit, com a mínim per aquest 2011. Ahir va ser el Banc d'Espanya qui apuntava en la mateixa direcció, mentre que des de la patronal catalana de la petita i la mitjana empresa (Pimec) s'anava encara més lluny. L'esperat retorn del crèdit no es produirà en mesos ni tampoc l'any vinent, per això els empresaris haurien d'anar pensant en noves maneres d'obtenir finançament.

L'últim informe d'estabilitat financera del Banc d'Espanya posa de relleu que el conjunt d'entitats financeres van reduir l'any passat un 0,8% el volum de crèdit concedit a empreses i particulars. Un any abans la disminució va arribar al 2%. I encara més: la debilitat de l'economia espanyola, els problemes de finançament de la mateixa banca i la necessitat de les famílies i les empreses de reduir el seu endeutament fan que les previsions d'obertura de l'aixeta del crèdit de l'organisme que presideix Miguel Ángel Fernández Ordóñez siguin poc optimistes. Tanmateix, el regulador distingeix entre el finançament a les empreses del totxo, que segueix a la baixa, i els préstecs concedits a la resta de companyies, que han augmentat lleugerament amb l'entrada d'any.

Pimec també va confirmar els mals auguris en l'accès al crèdit, cosa que consideren el principal problema per a les empreses i els autònoms. El diagnòstic de la patronal per enguany és la de l'existència de poc crèdit i car, una situació que atribueixen a l'adaptació de la banca a la nova normativa de solvència nacional i internacional, la inestabilitat que viu en aquests moments el sistema financer i les necessitats de tresoreria de les mateixes entitats. Per tant, a Pimec creuen que en els propers temps -i amb això s'entén en els propers anys- anar a l'oficina bancària a demanar un préstec tindrà en la majoria dels casos un resultat força improductiu.

Tant és així que el president de Pimec, Josep González, va animar els empresaris catalans a intentar noves opcions per tirar endavant. La primera és mirar amb més interès les possibilitat de crèdit que ofereixen les institucions públiques. Pimec també encoratja l'empresariat a buscar finançament en crèdits participatius, fons de capital risc, i fins i tot plantejant-se una sortida al mercat alternatiu borsari (MAB). A més, González considera que davant la situació econòmica actual, les societats que puguin acometre ampliacions de capital, és un bon moment per tirar-les endavant. A més a més, la patronal estima necessari que les empreses es plantegin processos de fusió o de col·laboració amb altres companyies per millorar la seva posició de mercat.

D'altra banda, Pimec va voler fer palès el neguit empresarial pel sentit de les ajudes del Frob si no serveixen per desencallar els problemes per concedir crèdits.

stats