Crònica 23/07/2011

El Banc d'Espanya intervé la CAM i hi aboca 5.800 milions

Toni Garganté
2 min
Miguel Angel Fernández Ordóñez.

Barcelona.El Banc d'Espanya va intervenir ahir la Caja Mediterráneo (CAM), la tercera entitat que nacionalitza des del març del 2009, després d'entrar a Caja Castilla-La Mancha i Cajasur. La vicepresidenta econòmica del govern, Elena Salgado, i el banc emissor van destacar que va ser el mateix consell d'administració de la CAM qui va demanar que l'Estat la nacionalitzés. Amb tot, l'entitat governada per Miguel Angel Fernández Ordóñez reconeix en la nota emesa ahir que va enviar dijous un "escrit" que concedia 10 dies de marge al consell d'administració "per presentar una solució definitiva a la seva situació".

Els màxims òrgans de govern de CAM i Banco CAM van respondre ahir que sol·licitaven la substitució dels consells davant "la impossibilitat de trobar immediatament una solució viable per al negoci financer del grup". El detonant de la intervenció van ser les proves d'estrès de la setmana passada, examen que la CAM va suspendre per sota del 5% de capital de màxima qualitat, sense tenir en compte les provisions genèriques. Llavors, i com a primer pas, el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) substituirà els membres del consell de manera immediata, avui mateix. Segons el comunicat del Banc d'Espanya es desemborsaran amb la mateixa rapidesa els 2.800 milions d'euros que la CAM va demanar l'abril passat en el seu pla de recapitalització, al qual s'afegirà un crèdit de 3.000 milions "per assegurar la liquiditat" de l'entitat alacantina.

En total, doncs, 5.800 milions públics que s'injectaran per parar el cop. La CAM va formar part d'una fusió freda (SIP) denominada Banco Base amb Cajastur, Caja Canarias i Caja Extremadura. Però el projecte no es va arribar a formalitzar i la CAM va sol·licitar els referits 2.800 milions al FROB per seguir en solitari. Llavors, i de manera silenciosa, fins a nou caixes i bancs van presentar ofertes per quedar-se la totalitat o part dels actius de la CAM. Fonts del sector van remarcar ahir que "ara només falta tornar a presentar aquestes ofertes per veure a qui l'adjudiquen". Aquesta és la intenció final del Banc d'Espanya, que preveu la "capitalització d'una entitat i posterior venda a una altra a través d'un procés competitiu (concurs).

Per la seva banda, la CAM va valorar la injecció de 2.800 milions, que permetrà augmentar el nivell de solvència fins el 10%. La caixa va informar al maig que el seu coeficient de solvència del primer trimestre arribava al 8,54% (en aquest cas, incloent-hi les provisions genèriques).

En tot aquest procés, el Santander, el BBVA i Banc Sabadell han mostrat interès a comprar la CAM. El banc presidit per Josep Oliu ja va presentar les seves opcions per adjudicar-se Cajasur, al final sense èxit. Només fa dos dies, el conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, va expressar el seu interès a seguir creixent a Espanya a través d'adquisicions selectives.

stats