REORDENACIÓ DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 21/09/2011

El Banc d'Espanya regala la CAM

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, adjudicarà la CAM abans de les eleccions. Però ho vol fer a preu de saldo, perquè l'entitat compradora haurà d'ampliar capital.

Toni Garganté
2 min
Assumir pèrdues L'adjudicació de la CAM tindrà un cost molt elevat per a l'entitat que governa Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

Barcelona.Només hi ha tres entitats espanyoles amb capacitat per integrar la intervinguda Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Són Banco Santander, BBVA i CaixaBank. Entre els bancs estrangers, només Barclays i BNP Paribas hi han mostrat un mínim interès. Si tornem al mercat espanyol, la caixa que presideix Isidre Fainé no apareix en totes les llistes de candidats, però el que queda clar a hores d'ara és que per sota d'aquest nivell no hi ha cap banc o caixa que pugui digerir els 71.000 milions d'euros d'actius que manté la CAM.

I precisament és aquí on hi ha el problema. L'entitat que es quedi la CAM haurà de plantejar una ampliació de capital propera als 3.400 milions, només per resituar la seva solvència després de l'absorció dels actius de la caixa alacantina. La digestió serà dura, segons van admetre fonts del sector financer, tenint en compte que ara plantejar operacions de captació de diners a la borsa és molt difícil. A més d'aixecar estores amb la possibilitat de descobrir problemes encoberts, l'entitat que absorbeixi la CAM haurà d'afrontar els seus venciments de deute, que arriben als 5.000 milions l'any que ve. Per últim, el comprador també haurà d'interioritzar els costos de possibles prejubilacions i tancament d'oficines.

Diners perduts

Davant d'aquesta situació, el Banc d'Espanya té pressa per desprendre's de l'entitat, que vol adjudicar abans de les eleccions del novembre. Per això l'organisme regulador ha vist de manera clara que el preu d'adjudicació de la CAM haurà de ser testimonial. Tot depèn de les ofertes que rebi fins al dia 26 de setembre, però les mateixes fonts van assegurar que els candidats només acceptaran integrar la caixa gairebé regalada. De fet, l'entitat que dirigeix el governador Miguel Ángel Fernández Ordóñez ja ha acceptat que no recuperarà els 2.800 milions que ha destinat a la CAM, ni tampoc el crèdit addicional de 3.000 milions per fer front a les necessitats de liquiditat més immediates. Cal recordar que la caixa presidida fins a la intervenció per Modesto Crespo va generar unes pèrdues de 1.100 milions durant el primer semestre d'aquest any, amb una morositat del 19% i un nivell de solvència que no arriba al 5%.

Una de les escasses opcions per fer atractiva la CAM passa pel denominat esquema de protecció d'actius (EPA), una mena d'aval públic per a probables pèrdues no esperades, i que a la pràctica representa que el Banc d'Espanya assumeix una quantitat de 20.000 milions pel forat immobiliari de la CAM. En el cas de l'adjudicació de Caja Castilla-La Mancha l'EPA va arribar als 2.475 milions i en el de CajaSur a 398 milions. El que queda ben clar és que els potencials compradors no estan gens interessats en el negoci immobiliari de la caixa en subhasta.

Els problemes de la CAM van esclatar a l'abril, quan els socis de la fusió freda de Banco Base (Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura i la mateixa CAM) van descartar aprovar el projecte per l'elevada morositat de l'entitat ara en mans públiques. Llavors la caixa va decidir seguir en solitari, però al final va acabar demanant 2.800 milions al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), la quantitat justa que al final ha hagut d'injectar aquest organisme, que va decidir la intervenció el 23 de juliol.

stats