FINANCES
Crònica 21/01/2012

El Banc d'Espanya revisarà els plans de solvència dels bancs

Ara
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

BARCELONAEl Banc d'Espanya revisarà els plans dels grans bancs espanyols per complir amb les exigències de solvència dictades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA). Els cinc bancs espanyols, Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank i Popular formen part de les 71 entitats europees que abans del mes de juny han d'arribar a una ràtio de capital principal del 9%, segons la mateixa EBA. Les entitats tenien de termini fins ahir per presentar els seus plans al Banc d'Espanya, que ara tindrà deu dies per avaluar-los, conjuntament amb els bancs, abans d'enviar-los a l'EBA, que s'hauria de pronunciar abans de l'1 de març.

L'EBA ha establert que els cinc grans bancs espanyols, pels seus volums d'actius, i que es consideren sistèmics -si tenen problemes afectarien a tot el conjunt del sistema financer- apugin els seus fons propis en més de 26.100 milions d'euros abans del juny del 2012.

Al Santander li correspon la major part, uns 15.300 milions. Però l'entitat que presideix Emilio Botín és l'única que ja ha aconseguit aquests recursos, amb els quals arriba al 9% de capital principal exigit. Així ho ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Però, al marge d'aquestes exigències, que totes les entitats asseguren que poden complir, els bancs espanyols han d'afrontar una nova onada de fusions, segons els plans del govern espanyol.

Menys beneficis

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha calculat en 50.000 milions d'euros les provisions addicionals que necessitaran fer les entitats per sanejar els seus balanços, llastrats pel sector immobiliari. La voluntat del govern espanyol és iniciar un procés que no sigui a curt termini, però els bancs es podrien veure molt pressionats i podrien generar menys beneficis i dedicar menys recursos a aconseguir capital. I la traducció és que el crèdit a empreses i famílies es veurà afectat.

stats