INFORME DEL BANC D'ESPANYA
Crònica 03/11/2011

Bancs i caixes acumulen 176.000 milions en actius d'immobles tòxics

Les entitats financeres espanyoles concentren un risc immobiliari problemàtic de 176.000 milions. Suposa un creixement interanual del 19%, i totalitza un 11,4% dels crèdits del conjunt de la banca.

Toni Garganté
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, observa com baixa el crèdit al sector privat.

Barcelona.El sistema financer espanyol ha sanejat els seus balanços en 105.000 milions d'euros des de l'inici de la crisi i fins al juny passat. Aquesta xifra representa l'equivalent del 10% del PIB, cosa que exemplifica l'esforç que han fet bancs i caixes. Però l'ajust intern del sector encara no s'ha acabat, ni de bon tros. Segons dades de l'últim informe d'estabilitat financera del Banc d'Espanya, conegut ahir, els actius tòxics immobiliaris que encara acumulen bancs i caixes arriben a 176.000 milions.

Aquesta quantitat ha augmentat un 19% entre el juny del 2010 i el mateix mes del 2011. A més, el ritme de creixement és més elevat que el que es va observar el desembre passat (14%). L'exposició problemàtica al totxo suposa un 11,4% de la cartera creditícia de les entitats i un 5,2% de l'actiu consolidat. La bona notícia és que aquests actius problemàtics estan coberts en un 33% per les provisions constituïdes, que són suficients per cobrir les pèrdues previstes en els últims tests d'estrès, segons indica el Banc d'Espanya.

Morositat

L'informe destaca que el nivell de morositat -el 4,55% el juny passat- augmentarà en els pròxims mesos. Tot això es produeix en una època de caiguda del nivell de crèdit. Els préstecs al sector privat registraven un descens del 2,8% al juny, en comparació amb el mateix mes del 2010.

Pel que fa al coeficient de solvència, les entitats han incrementat el seu nivell de capital de màxima qualitat (denominat Tier1) en 94 punts bàsics en el període de referència, fins al 10%, mentre que els recursos propis totals van baixar un 4,1% a causa de la forta contracció dels recursos de menys qualitat.

Els recursos de màxima qualitat (Tier1) van mantenir la tendència de creixement, gràcies als increments de capital, que compensen la reducció en els nivells de reserves. Aquesta última característica té a veure amb els processos de reestructuració del sector financer espanyol, amb les fusions i absorcions iniciades i amb la conversió de les caixes en bancs, segons el banc emissor.

stats