LA LLUITA CONTRA L'ATUR
Crònica 16/01/2012

Báñez agafa avui les regnes de la reforma laboral

El temps per a un pacte dels agents socials s'ha acabat i avui el ministeri d'Ocupació començarà a legislar en matèria laboral. Seguint les ordres de Rajoy, la ministra Báñez impulsarà ja l'avantprojecte.

Joan Rusiñol
2 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, jugant ahir al futbolí a Màlaga amb el president del PP andalús, Javier Arenas, i el secretari general, Antonio Sanz.

MADRIDEl govern espanyol no vol esperar més. A partir d'avui, que s'acaba el termini que havia donat a sindicats i patronal perquè arribessin a un acord, el ministeri que dirigeix Fátima Báñez posarà fil a l'agulla a una nova reforma laboral. Ha d'estar enllestida el primer trimestre de l'any.

Tot i que els missatges públics de l'executiu de Madrid s'han intensificat durant les últimes hores, reclamanat a les parts un esforç gairebé en temps de descompte, el cap de setmana no ha servit per avançar. De fet, fonts sindicals van confirmar ahir a Efe que no hi havia hagut contactes però que tampoc "estaven previstos". És a dir, que el distanciament entre els representants dels empresaris i dels treballadors divendres ja era un camí sense retorn, el mateix dia que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar després del consell de ministres que els pocs acords bilaterals que els havien fet arribar dimarts eren "insuficients".

Salaris i acomiadament

L'executiu de Rajoy haurà de legislar ara sobre els temes cabdals en matèria laboral, els que analitzaran amb lupa els mercats i les institucions europees però també els que poden aixecar més contestació social: la simplificació de la contractació, la possibilitat d'abaratir l'acomiadament i la contenció salarial. L'objectiu de la reforma és afavorir la creació de llocs de treball i reduir els 5,4 milions d'aturats, la dràstica xifra amb què es tancarà el 2011.

Tot i la insistència governamental, UGT, CCOO, CEOE i Cepyme només han aconseguit posar-se d'acord en temes "puntuals", segons l'executiu de Madrid. Hi ha entesa en resolució extrajudicial de conflictes, formació professional, mútues i racionalització del calendari de festius per esquivar els macroponts. Algunes d'aquestes qüestions són noves però d'altres s'havien apuntalat fa més d'un any, quan l'antic govern socialista va aprovar la seva reforma laboral.

Acusacions de "maximalisme"

La Moncloa confiava tenir damunt la taula pactes més de fons que marquessin la pauta, per exemple, en la flexibilitat interna de les empreses o l'absentisme laboral. Encara ahir, Sáenz de Santamaría, en un acte de partit a Màlaga, instava els agents socials a "esgotar les hores i els minuts" per negociar.

Els sindicats majoritaris espanyols asseguren que estan decidits a seguir conversant fora de termini. Diuen que és qüestió de "voluntat" i no pas de fer cas a les urgències de Rajoy. En una entrevista ahir al diari Público , els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, admetien, però, que les posicions amb la patronal estan molt allunyades en salaris i contractació. Pels dos líders sindicals les propostes de CEOE i Cepyme en el tram final de les converses han estat "maximalistes" i denuncien que hi ha una part de l'empresariat que dinamita l'entesa perquè espera beneficiar-se d'una legislació unilateral del PP. Toxo, però, més propens a l'acord des de la primera reunió amb el president espanyol, abans de Nadal, no dóna encara l'acord per perdut.

Si no hi ha novetats a l'últim moment, Rajoy tirarà pel dret, com ja va haver de fer Zapatero.

stats