REFORMA LABORAL
Crònica 21/02/2012

Báñez demana "propostes concretes" als sindicats

La ministra de Treball, Fátima Báñez, es mostra disposada a "parlar de tot" amb els sindicats si presenten "propostes concretes". El PP, però, descarta acceptar canvis del "cos central" de la reforma laboral.

Joan Faus
3 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, ahir amb el president de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social.

MADRID.Les manifestacions de diumenge contra la reforma laboral no han fet variar el fons del discurs de la ministra de Treball, Fátima Báñez, però les formes, sí. Ahir Báñez va tornar a estendre la mà als sindicats per abordar els punts de desacord del nou decret laboral però ho va fer d'una manera més directa: si volen que el govern espanyol els tingui en compte hauran de presentar "propostes concretes".

La titular de Treball responia així a les advertències que havien fet hores abans els secretaris generals de la UGT -Cándido Méndez- i de CCOO -Ignacio Fernández Toxo-, animats per l'afluència a les mobilitzacions, "de les més massives de la història de la democràcia". Els sindicats van demanar a l'executiu que "reflexioni" i "llegeixi bé" el missatge de les protestes perquè "encara té temps" per obrir una negociació amb els agents socials -en "paral·lel" al tràmit parlamentari de la reforma- que "eviti" una "escalada" de la conflictivitat social.

La vaga general a la recambra

Els sindicats opten per l'amenaça del deteriorament social, és a dir, mantenen la possibilitat d'una vaga general en la recambra, si el govern "insisteix a sostenir la reforma laboral i no esmenar-la", en paraules de Toxo. La visió de Méndez és la mateixa però amb unes altres paraules: abans de plantejar-se una vaga "cal esperar" la "resposta" de la Moncloa. L'objectiu de CCOO i la UGT és aconseguir suavitzar el decret d'ara al 8 de març, quan està previst que es convalidi al Congrés de Diputats.

Báñez, per la seva banda, va rebutjar obrir un nou procés de negociació amb els agents socials més enllà de les reunions tècniques que han mantingut des de fa dies. La ministra va assegurar que, pel que fa a la reforma, està disposada a "parlar de tot sense exclusions" i a "millorar-la" sempre que sindicats i patronal presentin propostes "en negre sobre blanc". "La reforma serà millor com més suport social i parlamentari tingui", va assegurar després de reunir-se amb el president de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES).

Tot i les paraules de Báñez, sembla molt improbable que l'executiu estigui disposat a cedir en els aspectes claus de la reforma, com les facilitats per acomiadar amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat o per rebaixar unilateralment els salaris dels treballadors. Ahir mateix, la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, va deixar clar que "el cos central" del nou marc laboral no es modificarà.

Una galleda d'aigua freda per als líders sindicals, que insisteixen a dir que "hi ha possibilitats de modificar part o la totalitat" del contingut o del decret en la seva tramitació al Congrés i el Senat. Méndez i Toxo van posar com a exemple l'antecedent del 2002, quan el govern del PP va modificar la reforma laboral després de la vaga general i va tenir en compte les esmenes de l'oposició.

Els sindicats consideren que el decret és "injust i desequilibrat" i dispararà l'atur. Segons Toxo, els efectes de la reforma laboral ja s'han començat a notar en l'economia real, sobretot en sectors com l'hostaleria i el metall, va assegurar, en què ja s'han abaixat sous. A més, el líder de CCOO va dir que l'eliminació de l'autorització prèvia en els expedients de regulació d'ocupació (ERO) ha provocat que moltes negociacions "que estaven ben encaminades, ara es tinguin problemes".

D'altra banda, tant De Cospedal com Báñez es van mostrar molt crítiques amb la presència de dirigents socialistes destacats a les manifestacions de diumenge. "Ens sorprèn la presència de membres del PSOE que fa tres dies eren al govern d'Espanya (...), que ens ha deixat la pitjor crisi de la història de la democràcia, cinc milions d'aturats i la meitat dels joves sense oportunitats", va assegurar la ministra de Treball.

La CEOE critica la prestació d'atur

La patronal també es va referir ahir a la reforma laboral. El president de la comissió d'economia i política financera de la CEOE, José Luis Feito, va demanar que els aturats que rebutgin una oferta de feina deixin de cobrar la prestació d'atur. "Com si és a Lapònia [L'oferta]", va dir en un acte a Madrid. "A Espanya hi ha la mentalitat que l'atur és una espècia de renda, i que es tenen dos anys per buscar feina", va afegir.

Tot i aquesta reclamació, Feito va valorar positivament les línies mestres del decret laboral. Va pronosticar que la reforma permetrà crear ocupació quan l'economia creixi a partir de l'1%, perquè fins ara era el 2,5% i l'atur es disparava amb els primers símptomes de crisi.

stats