LA REFORMA FINANCERA
Crònica 07/02/2012

Bankia manifesta el seu interès per adquirir la catalana Unnim

El president de BFA-Bankia, Rodrigo Rato, manifesta el seu "interès" a adquirir la nacionalitzada Unnim. L'entitat pot optar a la compra gràcies a un canvi en la normativa del fons de rescat.

Joan Faus
2 min
Bankia manifesta el seu interès per adquirir la catalana Unnim

MADRID.La truita s'ha girat. BFA-Bankia ha passat en unes setmanes de ser vista com una entitat amb possibilitats de ser adquirida per les més grans a convertir-se en una possible compradora de les més petites. Un canvi de paradigma que han afavorit el govern espanyol i el Banc d'Espanya, i que ahir mateix va concretar el president de Bankia, Rodrigo Rato. "La venda afecta quatre entitats nacionalitzades i nosaltres ja hem mostrat interès per alguna, i hem comunicat al Banc d'Espanya que la primera serà Unnim", va assegurar Rato en un acte a Ceuta.

El president de Bankia es referia així a les quatre entitats que van rebre injeccions de capital fins a ser nacionalitzades a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria (FROB) i que estan en procés de ser subhastades pel Banc d'Espanya, com ja va fer amb la CAM. A banda de la catalana Unnim (que va rebre ajudes per valor de 948 milions), es tracta de NovaCaixaGalicia (3.627), Banc de València (3.000) i CatalunyaCaixa (2.968). Fins fa tres setmanes Bankia no hauria pogut optar a cap adquisició, ja que, tot i no ser intervinguda, també va rebre fons de l'Estat (4.465). Una prohibició que la comissió rectora del FROB va aixecar el 17 de gener i que s'havia mantingut en secret. Segons expliquen a l'ARA fonts del FROB, n'han estat eximides les entitats que han rebut ajudes públiques d'un màxim del 2% dels seus actius ponderats per risc. És a dir, Bankia, BMN i Banca Cívica. L'aixecament del veto ha rebut el "vistiplau oficiós" de Brussel·les, segons les fonts.

Unnim, la unió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, no va poder sobreviure pel seu compte després de tancar el tercer trimestre amb unes pèrdues de 107 milions. El decret llei de reforma financera obliga les entitats a guanyar un 20% de dimensió per poder-se fusionar però inclou casos excepcionals del 10%. Una excepció que s'hauria d'aplicar per tal que Bankia, molt exposada al totxo, pogués adquirir Unnim. Mentre que l'adjudicació d'Unnim s'espera per a finals de febrer, les subhastes de CatalunyaCaixa i NovaCaixaGalicia no es produiran fins a l'octubre per si alguna de les entitats troba un inversor que eviti la subhasta al millor postor, segons fonts del ministeri d'Economia citades per Efe.

stats