CIMERA ZAPATERO-GRANS EMPRESES
Crònica 27/03/2011

Banquers i empresaris fan quadrar Zapatero

Els directius de les principals empreses espanyoles insten el govern espanyol a no enterbolir amb debats successoris l'estabilitat en què sembla haver entrat Espanya en relació als mercats exteriors.

E. Freixa / M. Codolar
4 min
El president del Banco Santander, Emilio Botín, parla amb el de La Caixa, Isidre Fainé, a l'inici de la reunió de Rodríguez Zapatero amb 40 empresaris a la Moncloa.

Barcelona / madrid.L'encàrrec que els empresaris van fer ahir al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la cimera va ser prou clar: l'estabilitat econòmica, ara que els mercats internacionals semblen haver donat una treva a Espanya, ha de ser la seva absoluta prioritat. La gran majoria dels assistents, entre ells el president del Banc Santander, Emilio Botín, van demanar a Zapatero que esgoti el mandat i que es concentri a culminar les reformes que ja ha iniciat i que, pel bé de la recuperació, aparqui debats potencialment desestabilitzadors, com ara el de la seva successió al capdavant del PSOE.

La bona sintonia de la trobada d'ahir enforteix Zapatero davant l'oposició -el PP especialment- que insistentment li demana que avanci les eleccions. Fonts properes a la reunió van explicar a l'ARA que una imatge "d'interinitat" del govern faria un trist favor a l'economia espanyola de cara a l'exterior. "Ara que hem aconseguit allunyar-nos de l'amenaça de contagi si, com sembla, Portugal acaba sent rescatada, no seria bo començar amb especulacions sobre el futur del president", van afegir.

El suport dels empresaris, però, no és incondicional. Si la cimera d'ahir va ser, en paraules dels assistents, "molt més fructífera i participativa" és, en gran part, perquè consideren que l'executiu ha avançat per fi els últims mesos les reformes que consideren vitals, començant per la reforma laboral. Els directius d'aquestes grans empreses van demanar a Zapatero que aprofiti fins a l'últim minut del seu mandat per centrar-se a culminar tot el que ha engegat i que, creuen, va en la bona direcció.

Els temes que es van posar sobre la taula van ser nombrosos i diversos, i els directius van coincidir que els que afecten el mercat de treball han de ser els prioritaris.

La distensió de la segona trobada d'aquestes característiques que convoca Zapatero també té l'explicació en la millora del panorama econòmic espanyol.

No abaixar la guàrdia

La majoria dels assistents van transmetre que l'estabilitat havia crescut en comparació amb la situació del 27 de novembre, quan va tenir lloc la primera cimera. Per això van dir que no es pot abaixar la guàrdia. El mateix president va anunciar després de les quatre hores de reunió que la cita es repetirà d'aquí a tres mesos. Entre els convidats d'ahir hi havia 40 empreses de l'Íbex-35 i representants catalans com Isidre Fainé (La Caixa), Josep Oliu (Banc Sabadell), Salvador Alemany (Abertis), Antoni Brufau (Repsol) o Salvador Gabarró (Gas Natural Fenosa). Es van absentar Víctor Grífols (Grífols), tot adduint motius d'agenda, a més dels presidents d'Ebro Foods i Riu Hotels.

Entre els temes que es van tractar, els principals van ser els relacionats amb el mercat laboral. L'exigència de "canvis profunds" a Zapatero en aquest camp va ser clara, ja que els empresaris consideren que encara hi ha "molt per fer", malgrat la reforma laboral. Bona part del que queda pendent ha de venir de la reforma de la negociació col·lectiva. Zapatero va insistir ahir que sindicats i empresaris han d'aconseguir posar-se d'acord al llarg del mes vinent. El líder de la CEOE, Joan Rosell, va presentar un infrome "exhaustiu i raonablement esperançador" sobre aquesta qüestió.

Entre les línies bàsiques de la patronal sobre la reforma de la negociació col·lectiva hi ha l'objectiu d'introduir més flexibilitat al mercat laboral, aconseguir lligar sous a productivitat i donar un paper més predominant als convenis d'empresa per sobre dels d'àmbit sectorial i territorial. El president espanyol també va recordar que a l'abril vol que s'aprovi un pla per fer aflorar els llocs de treball irregulars, una de les vuit mesures previstes per complir el Pacte de l'Euro aprovat divendres pel Consell Europeu.

Horaris comercials

De mesures concretes, només n'hi va haver una. El govern espanyol i les empreses impulsaran un programa per posar en marxa 30.000 beques de formació destinades a joves sense feina i amb baixa qualificació. Al programa també hi podran participar entitats més petites a través de la CEOE. El president de Telefónica, César Alierta, coordinarà les beques, i el del Santander, Emilio Botín, es va comprometre a posar-ne en marxa 2.000 al seu grup.

Els empresaris també van demanar a l'executiu espanyol més esforços per rebaixar els costos energètics i absorbir el dèficit tarifari, ja que consideren que amb l'últim increment del preu de la tarifa elèctrica no es pot garantir l'estabilitat del cost. Pel que fa a la política energètica, Zapatero va dir que per fer modificacions cal "el màxim consens polític", i que per aconseguir-ho ha festejat el PP, tot i que no és fàcil.

El govern espanyol també es va comprometre a fer més àgils els serveis professionals i ampliar els horaris comercials a les zones turístiques. Zapatero considera que flexibilitzar els horaris per afavorir la competitivitat és "bastant raonable" i va comprometre's a obrir debat polític sobre la qüestió.

Zapatero va aprofitar en acabar la cimera per avançar que el consell de ministres aprovarà divendres la reforma de l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) per dotar-lo d'agilitat i flexibilitat, ja que les exportacions i la internacionalització són, inevitablement, la via per remuntar la crisi.

Els dos catalans més influents de l'economia espanyola, Fainé i Rosell, que presideixen organitzacions d'abast espanyol, van arribar junts a la reunió. La consigna dels empresaris és clara: estabilitat econòmica de l'Estat per damunt de tot.

stats