CRISI IMMOBILIÀRIA
Crònica 20/04/2011

Bañuelos reapareix al Brasil

Enrique Bañuelos, un dels símbols de la bombolla immobiliària, ha canviat la seva València natal pel Brasil. L'empresari manté, però, interessos en el maó, tot i que ha diversificat inversions en l'energia.

Ariadna Carbonell
2 min
Bañuelos reapareix al Brasil

Barcelona.Astroc, la immobiliària d'Enrique Bañuelos, va sortir a borsa el maig del 2006. En plena febre immobiliària, no va ser l'única que es va llançar al mercat. Altres companyies com Parquesol i Renta Corporación es van fer un forat al parquet i van acumular revaloritzacions importants en pocs mesos. Però cap va arribar als nivells d'Astroc. En nou mesos, la immobiliària de Bañuelos va multiplicar el seu valor per onze. Va passar de valer 800 a 9.000 milions d'euros. I si la pujada va ser fulgurant, també ho va ser la caiguda. En pocs dies, Astroc va perdre tot el que havia guanyat, empesa per rumors de manipulació dels comptes i per les conseqüències que podien comportar els canvis que s'estaven incorporant en les lleis d'urbanisme valencianes. Per evitar l'esfondrament total de les accions del grup, Enrique Bañuelos va dimitir. La companyia va canviar de nom i ara es diu Afirma.

Des d'aleshores, se n'ha sabut ben poca cosa, del fundador d'Astroc. Però ahir van arribar notícies des del Brasil, on l'empresari havia començat una nova iniciativa immobiliària al grup PDG Realty. Ara Bañuelos està construint un grup empresarial dedicat a la fabricació de biocombustibles. La principal empresa brasilera del sector, Brasil Ecodiesel, ha signat contractes de fusió amb empreses relacionades amb els carburants ecològics. L'última incorporació es va formalitzar ahir. Ecodiesel va adquirir Vanguarda, un dels principals productors agrícoles brasilers. L'empresari valencià controlarà el 22% del capital del nou hòlding. Ecodiesel, que està valorada en prop de 1.000 milions d'euros, és el primer productor de biocombustibles del país, fins al punt que és un dels principals subministradors d'aquest combustible ecològic de la petroliera Petrobras.

Els negocis d'Enrique Bañuelos tornen a despertar l'interès per aquest empresari valencià, conegut fa quatre anys perquè s'havia convertit en la tercera fortuna més gran d'Espanya i havia ocupat el lloc 95 entre els homes més rics del món, segons la revista Forbes . Si bé l'empresari valencià encara està lluny de les posicions assolides fa uns anys, la publicació nord-americana situa enguany la seva fortuna en 1.400 milions de dòlars: ocupa l'onzena posició entre els espanyols més rics i el lloc 879 a nivell mundial.

stats