TRADICIÓ CENTENÀRIA
Crònica 27/06/2011

Banyoles es queda sense barques

Narcís Presas
3 min
Espai natural i oasi de pau L'estany de Banyoles continua mantenint tot el seu encant però es queda sense un dels reclams turístics i de tradició centenària que tenia: les barques de passeig.

L' estany de Banyoles és un paratge natural únic i un oasi de pau i tranquil·litat. Fins fa una setmana la seva estampa anava associada a la presència del catamarà ecològic Anna i, de fet, la tradició de les barques de passeig a l'estany era centenària. Però la capital del Pla de l'Estany ha perdut aquest emblemàtic atractiu turístic després que l'antic patró de l'embarcació decidís jubilar-se fa un any i vendre el catamarà a un empresari mallorquí que, finalment, dilluns va retirar la barca de l'estany direcció a Mallorca.

L' Anna solcava per l'estany de Banyoles des del 1997 i va ser la primera barca ecològica de l'Estat a funcionar amb bateries. Ja feia un any, però, que la barca no estava operativa des que el seu antic propietari, Joan Corominas, va decidir jubilar-se i deixar d'oferir passejades turístiques per l'estany. Fa uns mesos va vendre el catamarà a l'empresari mallorquí Miquel Àngel Bonet, que després d'un complex procés, dilluns va poder endur-se la nau a Roses com a parada prèvia de la seva futura destinació, la cala Rajada. L'operació per treure el catamarà de l'estany va generar molta expectació entre els veïns per la complexitat del procediment. Una grua, amb un braç de més de vint metres, va haver d'elevar la barca per damunt d'alguns arbres abans de poder-la carregar al camió. Però no va ser gens fàcil i més aviat es va convertir en una odissea pel nou patró. La manca de previsió logística i diversos entrebancs administratius van fer que s'hagués d'ajornar l'operació en diverses ocasions, provocant un cost addicional de 7.000 euros al nou propietari.

La nova concessió

No sembla que hagi de ser ni senzilla ni imminent la represa del servei de barca turística a l'estany. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, apunta que el juliol obriran un nou concurs per adjudicar la concessió i admet que és força probable que aquesta temporada d'estiu estigui tancat.

L'alcalde assegura que la venda del catamarà Anna canvia -i dificulta- les condicions de la concessió, ja que l'anterior preveia la possibilitat d'adquirir la barca que fins ara feia el servei o bé comprar-ne una de nova, i ara només hi haurà aquesta segona opció, més complicada per l'actual context de crisi econòmica. Noguer reconeix que potser han anat una mica lents amb tot el procés però assegura que no estaven al corrent de les intencions de l'antic patró de l'embarcació, i que si ho haguessin sabut potser haurien actuat diferent.

"Era més fàcil que la barca vella es quedés", afirma el batlle banyolí, que revela que ja havia rebut diverses persones interessades en aquesta possibilitat. Però ara toca pensar en la nova concessió. Noguer s'ha compromès a fer "tot el possible" perquè tiri endavant i preveu facilitar que el negoci sigui viable i una de les opcions que contempla és ampliar els anys de concessió per permetre l'amortització de la inversió inicial. Els banyolins consultats a la vora de l'estany, però, es mostren escèptics sobre la possible represa del catamarà i del lloguer de barques de rem. Tampoc és gaire optimista la Montse, de l'Hotel Mirallac, situat davant de l'estany. Qüestiona la diligència de l'Ajuntament a l'hora de trobar una solució quan l'antic patró de l' Anna va decidir jubilar-se i lamenta que l'estany hagi quedat una mica més orfe de propostes pels turistes. "Sempre portava gent", recorda.

Un atractiu turístic menys

"Ara, un cop han passejat no saps què dir als turistes quan et pregunten què poden fer a l'estany", conclou. L'antic propietari, Joan Corominas, es mostrava, però, molt satisfet d'haver trobat l'empresari mallorquí com a comprador, ja que confia que la barca estarà en bones mans. "Sóc l'home més feliç de Banyoles perquè en Miquel Àngel s'ha estimat la barca. El barquer de l'estany ha trobat un bon patró de mar salada", sentenciava. Més enllà d'aquestes paraules, Corominas va defugir valorar la polèmica sorgida arran de la venda de l' Anna . El comprador va admetre que al principi no va comprendre l'enrenou: "El primer dia estava molt estranyat però després ho vaig entendre. És un element important a Banyoles perquè hi ha nostàlgia per una tradició centenària". Sigui com sigui, l'única certesa és que Banyoles passarà el segon estiu sense cap barca de passatgers a l'estany.

stats