INFRAESTRUCTURES: EL RETARD HISTÒRIC
Crònica 19/12/2010

La tuneladora de Girona és a mig camí

Narcís Presas
2 min
Obres a Girona per al futur pas del tren d'alta velocitat.

Girona.Les obres del tren d'alta velocitat a Girona evolucionen segons els terminis previstos i, si no hi ha cap contratemps, estaran enllestides el 2012. És la data prevista perquè el tren circuli per la capital gironina i es completi així la connexió entre Barcelona i Figueres i, per extensió, amb França. Però el 2012 només es completarà la primera part de la transformació que ha d'experimentar la ciutat. Quedarà la segona, la més espectacular: el soterrament de la línia convencional i l'enderrocament del viaducte que travessa la ciutat.

En aquests moments, la tuneladora Gerunda ja ha completat el primer túnel, que comença a l'estació de mercaderies al Mas Xirgu, i és ara a l'altura del parc central, on està a l'espera de reprendre l'activitat. Ho farà al mes d'abril, quan s'hagin acabat els quatre pous de compensació a la zona del Güell -que permeten estabilitzar el terreny- i hagin injectat formigó per garantir la seguretat del subsòl dels habitatges. Mentrestant, s'està fent també un pou més a la zona de la Devesa, en aquest cas per qüestions geològiques.

A finals del 2011 la tuneladora hauria d'arribar a Fontajau, on acabarà la seva feina. Llavors quedarà només l'electrificació, instal·lar les vies i acabar l'estació provisional. No serà la parada definitiva, que només es construirà quan finalitzin les futures obres de soterrament de la línia convencional.

L'ombra de la crisi amenaça el projecte però la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña, assegura que ningú a Foment ha dit el contrari i que, per tant, s'entén que tirarà endavant. En aquests moments, el ministeri està estudiant el projecte de la que seria una obra cabdal per a la ciutat. Per Salamaña, el soterrament del viaducte permetrà relligar la ciutat, i augmentar la cohesió social i territorial de Girona. Tot i l'optimisme de la regidora, l'alentiment dels projectes de Foment no permet parlar encara de cap data concreta per al soterrament.

stats