XARXA 'NARCO' AMB FAVORS POLICIALS
Crònica 16/12/2010

El mosso de la Play diu que la va pagar "a poc a poc"

M. Català
2 min

BARCELONA.Converses, pastilles Xenical, sopars amb furgons de vigilància, presumptes traficants amics de policies, confidents parlant amb alts càrrecs de cossos policials, intercanvis d'informacions, consultes en bases de dades... Per variar. El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha aixecat el secret del 10% del sumari que faltava fer públic sobre la suposada trama de corrupció policial en què hi ha implicats presumptes traficants de drogues, tres mossos i diversos guàrdies civils. L'ARA, que ja va avançar dijous passat bona part de la investigació, ha accedit a aquestes noves dades que no registren imputats nous. Però sí que apareixen les declaracions de tots els acusats i els detalls de les relacions que mantenien uns i altres. Fonts molt pròximes a la investigació segueixen mantenint que el cas està "magnificat per uns interessos que es desconeixen".

Una de les perles de la nova part revelada és el vídeo amb la declaració de Josep Ranea, el subinspector de la comissaria de Vilanova i la Geltrú acusat de revelació de secrets, associació il·lícita i suborn, en què l'encausat assegura al jutge que no sabia que algunes de les seves companyies estaven sent investigades per presumptes traficants i nega que cobrés per donar informació de les bases de dades policials: "No he cobrat 1.000 euros a canvi d'informació".

Arxius policials

Hi ha converses telefòniques entre el subinspector -que està en presó preventiva- i altres imputats en què els demana una PlayStation i unes pastilles per aprimar-se. "Te la pagaré a poc a poc", va dir. El jutge creu que hi havia un intercanvi d'interessos i que fins i tot Ranea va alertar Marco Antonio Crespo, un dels homes acusats de narcotràfic, que l'estaven perseguint. El jutge, en un moment donat, li diu: "Li va enviar una foto de l'arxiu policial, vostè, que sabia que buscava aquest senyor per trencar-li les cames?" Ranea ho nega. En la declaració de Manuel Gutiérrez, imputat en la trama, es veu com el confident coneix alguns dels implicats però nega la seva participació en el tràfic de drogues: "Odio la droga", va remarcar ahir Gutiérrez a l'ARA.

"No tenen res en contra meva"

Gutiérrez es mostra segur. De fet, afirma que ja li han dit que li retiraran els càrrecs que se li imputen, com ara tràfic de drogues o revelació de secrets: "Els Mossos ja m'estan tornant els meus papers i quedaré net perquè no he fet res". Gutiérrez és el número 1 dels confidents policials i les seves converses van ser gravades per Afers Interns durant la investigació. "No tenen res en contra meva", conclou. A l'operació, a l'octubre, es van decomissar tres quilos de droga i es van trobar centenars de milers euros a casa d'un imputat, Manuel Barti. Ara és el torn de jutge i fiscal.

stats