Crònica 23/03/2012

Barcelona i Madrid fan valer el seu atractiu

Barcelona i Madrid han entrat de ple en la competició per adjudicar-se el projecte de macrocomplex hoteler i d'oci de Sheldon Adelson. Les idees força de cada territori ja tenen ressò internacional.

Albert Balanzà
2 min
Sheldon Adelson, el catorzè home més ric del món i impulsor del projecte, el dia que va visitar el Palau de la Generalitat.

BARCELONAEl debat obert entre Barcelona i Madrid per adjudicar-se la ubicació del projecte de Sheldon Adelson va cremant etapes, fins al punt que les idees força de cada capital són matèria a la premsa internacional, com a The Economist o a la BBC. El setmanari ha destacat la neutralitat del govern espanyol, la captació de turisme de viatgers que viuen a un màxim de cinc hores de vol i les possibilitats que ofereixen les dues capitals per la meteorologia, per la taxa d'atur i pel suport dels governs locals. La cadena, que recorda que Adelson és el 14è home més ric del món, subratlla que l'empresa valorarà de Barcelona les platges i el port d'alta densitat creuerística, i de Madrid, l'efecte capitalitat, la seva densitat més alta i les connexions internacionals de Barajas.

Matisos al 'tot s'hi val'

El Madrid permissiu no vol illes fiscals i BCN adapta l'urbanisme

El vicealcalde de Madrid, Miguel Ángel Villanueva, ha matisat l'eufòria d'Esperanza Aguirre a l'hora de negociar una trentena de lleis estatals i autonòmiques, i ha assegurat que l'Eurovegas "en cap cas suposarà crear una illa fiscal". Villanueva ja ha citat mitja dotzena d'impostos de pagament obligatori. Barcelona, des del Parlament, ha flexibilitzat les lleis urbanístiques perquè la Generalitat "delimiti zones d'interès supramunicipal per implantar activitats d'especial rellevància". Aquestes decisions no tenen perquè ratificar-se als ajuntaments implicats.

L'entorn de la capital

Leganés s'avança a Alcorcón i el Prat no vol deixar de ser el que és

Tal com va passar amb altres grans projectes al País Valencià, l'efecte polític d'una gran oferta empresarial ha sacsejat el debat polític. El PP de Leganés s'ha enfrontat amb tota l'oposició crítica amb Eurovegas i no ha volgut que Alcorcón, que s'ha ofert a Adelson, li fes ombra. "L'oposició haurà d'explicar als 18.000 aturats de Leganés el seu rebuig a l'Eurovegas", diu l'alcalde, Jesús Gómez. L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, va fer en l'últim ple una llarga intervenció de defensa del territori basant-se en l'exemple del poble de la Mola, arruïnat perquè "va embogir" amb l'energia eòlica i el desenvolupament urbanístic. "El Prat no és Benidorm, i si ve això, s'ha acabat el nostre model; i els aturats vindrien d'arreu", va dir.

Xifres per a tots els gustos

Madrid espera rebre la meitat de turistes que Barcelona

Tot i tenir a la mà les mateixes xifres oficials del projecte (260.000 jornals directes i indirectes, que alguns experts rebaixen a 200.000; 12 complexos turístics, i entre 15.000 i 18.000 milions d'inversió), hi ha algunes dades que no coincideixen en funció dels territoris. Esperanza Aguirre va apuntar que Madrid rebria 4,7 milions més de turistes, i Barcelona, en canvi, ha defensat la xifra dels 11 milions de turistes a l'any i 40 milions de pernoctacions. Les 36.000 places hoteleres projectades per Las Vegas Sands Corporation estarien construïdes en l'horitzó de l'any 2025 si les obres comencessin a partir del 2016. Fonts de l'Ajuntament del Prat adverteixen que les servituds aeroportuàries obligarien a desplaçar els casinos cap a la costa i els hotels cap a l'interior. La Generalitat ha ofert uns terrenys de 800 hectàrees al delta del Llobregat.

stats