PATRIMONI
Crònica 25/11/2011

Barcelona farà pagar als turistes per visitar el Parc Güell

El Parc Güell posarà límits a partir del 2012 a l'allau de turistes que l'envaeixen (sobretot la part monumental) cada dia. L'Ajuntament de Barcelona prepara una proposta de pagament per als visitants.

Albert Balanzà
2 min
QUATRE MILIONS DE VISITANTS ANUALS I MOLTA PRESSIÓ VEÏNAL
 Situat entre els barris del Carmel i la Salut, el Parc Güell genera cada dia 
 Problemes de circulació entre taxis i autocars i de petita delinqüència, que s'han intentat atenuar amb nous espais de passeig per als veïns i àrees de joc infantil

BARCELONA.El debat sobre la limitació d'accés al Parc Güell, que va aturar-se en el passat mandat per la falta de consens al voltant d'una proposta d'Imma Mayol que preveia l'accés regulat a tot el recinte, s'ha accelerat definitivament. Dimecres, en la segona reunió de la taula de treball que agrupa veïns, tècnics, dirigents polítics locals i agents econòmics, la regidora de Gràcia, Maite Fandos, va anunciar que ha encarregat a la tinença d'alcaldia d'Hàbitat Urbà i a Patrimoni l'elaboració d'un mapa que limiti els accessos a la zona monumental i garanteixi la connexió veïnal per la resta de camins interns.

La proposta, que estarà elaborada en el termini d'un mes, es diferencia de l'anterior en la circumscripció del futur sistema de torns a la zona de l'entrada principal del carrer Olot -on l'escalinata modernista es bifurca amb el drac-, a la sala hipòstila (o sala de les cent columnes) i a la gran plaça amb els bancs amb trencadís. Tots els accessos al recinte, segons les premisses d'aquest pla, no tindran cap sistema regulador com els 10 torns que preveia Mayol a la zona monumental, a la de passeig i a la boscosa, i passa per complir els requisits de protecció del patrimoni que dicta la Unesco de la manera "menys agressiva" per als visitants i permetre "no tancar cap camí de connexió" entre barris, segons ha explicat la quarta tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i regidora de Gràcia. "Hem de protegir el patrimoni, regular el turisme i obtenir ingressos", ha resumit Fandos a l'ARA.

En conseqüència, trobant una tercera via entre el que volien els veïns i el que últimament ha demanat Turisme de Barcelona, la proposta també preveu l'accés regulat a través de tiquets a la zona monumental, la més visitada pels turistes i a la qual tindran accés gratuït els veïns i tots els visitants que acreditin que són residents a Barcelona. Els dirigents veïnals o usuaris del parc, com l'escola Baldiri Reixac o el Club Natació Catalunya, que utilitzen els camins interns per accedir a les seves instal·lacions, no tindran tampoc cap limitació per entrar i sortir. Responent a la consulta d'aquest diari, el president de l'Associació de Veïns de la Salut, Gabriel Picart, que dimecres va assistir a la reunió, defensa que "la zona monumental s'ha de controlar". I el president de l'AV Coll-Vallcarca, Salvador Barrau, dubta "com es reinvertirà" el que paguin els turistes.

stats