Crònica 13/03/2011

Barcelona acollirà un gran museu de la motocicleta

Elena Freixa
2 min

Barcelona.Tota la història del sector de la motocicleta a Catalunya i dels seus protagonistes tindran aviat un lloc d'honor on ser admirats i recordats. En els pròxims mesos està prevista la inauguració a Barcelona d'un gran museu de referència per al sector, que s'ubicarà en un edifici emblemàtic al centre de la ciutat, segons han confirmat a l'ARA fonts properes al projecte.

L'espai reunirà la trajectòria de les grans marques catalanes al llarg de les dècades. Hi haurà una exposició de vàries desenes d'exemplars de motocicletes de totes les èpoques i estils, i també el testimoni dels que van triomfar vinculats a aquestes marques en el camp de la competició, tant a Catalunya com a l'estranger.

El precedent a Bassella

Actualment, ja hi ha en marxa un museu a Lleida, al municipi de Bassella, que dirigeix Estanislao Soler. El centre va reobrir el 2008 després d'una remodelació i s'hi exposen un total de 109 motocicletes d'una vuitantena de marques.

Soler va defensar que l'espai és un homenatge a una època daurada de la indústria del motociclisme que, segons va afegir, ja no pot recuperar-se si no és als museus. "Ja no som a temps ara de crear res semblant. Aquells empresaris eren uns genis i la seva herència es va deixar perdre", va insistir el responsable del museu.

Però el que no s'ha perdut, segons Soler, és la tradició de la moto a Catalunya i és per això que subsisteixen per tota la geografia agrupacions i entitats que reuneixen amants de diferents models i estils de motocicletes.

En el vessant esportiu, a més a més, la salut del motociclisme està també demostrada, principalment en les modalitats de muntanya. Són les marques catalanes les que les van posar de moda i van treballar per la promoció de modalitats com el trial i el motocròs. Un exemple del caràcter precursor del motociclisme d'aventura és que el primer trajecte que es va fer amb una Montesa va ser l'ascensió al balneari de Caldes de Boí, on l'any 1945 cap vehicle a motor podia accedir per la falta de camins habilitats.

stats