Crònica 13/11/2011

Barcelona centra els esforços en la reinserció laboral

Maria Ortega
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona, que assegura que té comptabilitzades només 140 prostitutes al carrer, intensificarà, de cara al 2012, els esforços per oferir alternatives a les dones que es dediquen a oferir treballs sexuals al carrer. Ho farà a través d'un impuls econòmic d'1,83 milions d'euros -el 67% més que en l'any anterior- a l'Agència per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), per potenciar els programes de formació i inserció laboral. Rebran una dedicació especial -amb cursos laborals específics- les persones transsexuals i també el col·lectiu de prostitutes nigerianes per a qui s'ha dissenyat un recorregut personalitzat atenent les grans mancances de recursos personals amb què es troben, cosa que els impedeix seguir el procediment de reinserció laboral ordinari. De fet, l'ABTIS preveu la creació d'un recurs formatiu per a les dones que hagin estat víctimes de màfies i, en l'àmbit més jurídic, l'increment també de la partida destinada a garantir que les prostitutes que vulguin denunciar els seus proxenetes tinguin representació legal. L'alcalde Trias, un declarat abolicionista de la prostitució, a més, presenta l'Ajuntament com a acusació particular en els casos d'explotació sexual.

En els últims sis anys, el Servei d'Atenció i Mediació al Carrer ha obert prop d'un miler d'expedients, i la major part de les demandes de les dones ateses se centren en l'atenció sanitària, la formació, la inserció i les necessitats bàsiques. Per Clarisa Venocci, de l'associació en defensa dels drets de les dones Genera, el pla municipal, però, "està massa enfocat a aquelles dones que exerceixen la prostitució a la força i obvia la situació de les que s'hi dediquen voluntàriament".

Els punts en què l'Ajuntament xifra més prostitutes són Ciutat Vella (n'hi compten 58) i les Corts (amb 52, moltes concentrades al voltant del Camp Nou, encara que en aquesta zona també hi abunden els locals), però també Sant Martí i l'Eixample.

stats